Przepraszam Was za ciszę na blogu, ale sporo się teraz dzieje i szykują się kolejne zmiany i zwyczajnie w świecie brakuje mi na wszystko czasu ;) Ale lubię zmiany!
A z racji tego, że zaczęła się moja ulubiona pora roku, nie może zabraknąć na blogu jakiegoś jesiennego przepisu. A że hummus jest moją jedzeniową, miłością w wersji jesiennej również musi się pojawić. No i jest :) Zapraszam zatem!
Hummus dyniowy
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej ciecieżycy
- 1 szklanka puree z dyni
- 4 łyżki tahini (pasty sezamowej)
- 1 łyżka syropu klonowego
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- trochę startej skórki z pomarańczy
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- trochę otartej gałki muszkatałowej
- 1/2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki zmiksować blenderem na gładką masę. Podawać z chlebkiem pita albo warzywami (świetnie smakuje ze świeżą marchewką pokrojoną w słupki).
Na zdrowie!
mniam mniam!
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis:) już mi się podoba!
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie ;) Robiłam do tej pory jedynie eksperyment z zielonym hummusem z bobem i kolendrą, ale dodatek dyni też kusi!
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie godne wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńsuper :)
OdpowiedzUsuńjust letting you know that your site doesnt show correctly on my ipad.
OdpowiedzUsuńjeux de amour