Pyszne i proste ciacho idealne jako dodatek do popołudniowej herbaty ;) Bez produktów pochodzenia zwierzęcego. Mam nadzieje, ze przepis Wam się spodoba !
Składniki:
- 1 1/2 szklanki maki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- starta skorka z 2 małych cytryn
- 150 g jogurtu sojowego
- 1 szklanka cukru jasnego trzcinowego
- 1/2 szklanki oleju
Syrop cytrynowy:
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki soku z cytryny
Oraz
- 150 g malin
Przygotowanie:
- Nagrzej piekarnik do 180*. Przygotuj foremkę keksowke, wykładając ja papierem do pieczenia.
- W mniejszej misce wymieszaj make, proszek do pieczenia, sol i skórkę cytrynowa.
- W osobnej misce zmiksuj jogurt, olej i cukier.
- Do jogurtowej masy dodaj suche składniki i zmiksuj do połączenia.
- Przelej do wcześniej przygotowanej foremki i poukładaj na wierzchu maliny.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok 40 minut do suchego patyczka.
- W trakcie pieczenia przygotuj syrop cytrynowy ucierając cukier z sokiem z cytryny.
- Upieczone ciasto wyjmij z blachy i połóż na kratkę do studzenia.
- Odczekaj ok 10 minut i nasącz przygotowanym syropem łyżka po łyżce, aż do całkowitego wchłonięcia.
- Zjedz ze smakiem! :)
świetne ciacho jak i zdjęcia! nie pozostaje nic innego jak zabrać się za wypiekanie póki można jeszcze świeże malinki dorwać :)
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie! I do tego plus, że wegańskie! Mniam :)
OdpowiedzUsuńwygląda naprawdę uroczo :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę smakowicie ;) no i wydaje się bardzo łatwo! Trzeba wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńwww.sagneska.pl