2014/08/20

Żytnie muffiny z jagodami




Muffiny bez jajek i krowiego mleka czyli w wersji wegańskiej, która ostatnimi czasy mocno mnie interesuje w wielu dziedzinach życia ;) Moj obecny sposób odżywiania wygląda tak, ze zasadniczo jem produkty pochodzenia roślinnego. Bardzo intuicyjnie. Natomiast kiedy idę w gości, jem to czym mnie częstują (oprócz mięsa oczywiście ;)). Bez jakiś szczególnych reguł. Jem tak jak mi brzuch podpowiada i kubki smakowe ;)

A wracając do muffinów. Proste, żytnie, wegańskie. W sam raz na śniadanie lub przekąskę. Wilgotne w środku i raczej z rodzaju tych ciężkich, za sprawa mąki żytniej. Cynamon doskonale uzupełnia smak jagód.



Składniki:

  • 195 g maki żytniej
  • 130 g cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 ml oleju rzepakowego (lub dowolnego o neutralnym smaku)
  • 100 ml mleka roślinnego
  • 3 łyżki  zmielonego siemienia lnianego (plus 9 łyżek wody)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 150 g jagód
Przygotowanie
  1. Zmielone siemię lniane zalać wodą i odstawić do spęcznienia. 
  2. W dużej misce wymieszać make, cukier, cynamon, proszek do pieczenia i sól. 
  3. Dodaj olej, mleko, ekstrakt waniliowy i napęczniałe siemię lniane i wymieszaj aż do połączenia składników. 
  4. Na koniec delikatnie wmieszaj jagody.
  5. Nagrzej piekarnik do 180*.
  6. Napełnij muffinkowe foremki masa i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  7. Piecz ok 25 minut.
  8. SMACZNEGO! (:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz