Muffiny bez jajek i krowiego mleka czyli w wersji wegańskiej, która ostatnimi czasy mocno mnie interesuje w wielu dziedzinach życia ;) Moj obecny sposób odżywiania wygląda tak, ze zasadniczo jem produkty pochodzenia roślinnego. Bardzo intuicyjnie. Natomiast kiedy idę w gości, jem to czym mnie częstują (oprócz mięsa oczywiście ;)). Bez jakiś szczególnych reguł. Jem tak jak mi brzuch podpowiada i kubki smakowe ;)
A wracając do muffinów. Proste, żytnie, wegańskie. W sam raz na śniadanie lub przekąskę. Wilgotne w środku i raczej z rodzaju tych ciężkich, za sprawa mąki żytniej. Cynamon doskonale uzupełnia smak jagód.
Składniki:
- 195 g maki żytniej
- 130 g cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 ml oleju rzepakowego (lub dowolnego o neutralnym smaku)
- 100 ml mleka roślinnego
- 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego (plus 9 łyżek wody)
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 150 g jagód
Przygotowanie
- Zmielone siemię lniane zalać wodą i odstawić do spęcznienia.
- W dużej misce wymieszać make, cukier, cynamon, proszek do pieczenia i sól.
- Dodaj olej, mleko, ekstrakt waniliowy i napęczniałe siemię lniane i wymieszaj aż do połączenia składników.
- Na koniec delikatnie wmieszaj jagody.
- Nagrzej piekarnik do 180*.
- Napełnij muffinkowe foremki masa i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz ok 25 minut.
- SMACZNEGO! (:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz