Teoretycznie taki przepis nie powinien nikogo dziwić, gdyż w końcu pomidor jest owocem. A jednak ;) Ja byłam mocno zainteresowana wypróbowaniem takiego przepisu, który z pozoru wydaje się taki nie bardzo. Bo jak pomidory do ciasta? Nie do zupy? Nie do makaronu czy na pizzę? Właśnie nie! Od tej pory pomidory mają w mojej kuchni nowe zastosowanie i jestem pewna, że po wyprówaniu też Wam ten przepis przypadnie do gustu. Jak dla mnie CIASTO TOTAL! :)
Nie bójcie się, ciacha nie czuć pomidorami. Szczerze, to prawie wszyscy testujący mówili, że smakuje jak marchewkowe bądź piernik :)
Ciasto pomidorowe
/ Inspiracja, która uległa moim zmianom/
Składniki:
- 1.5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej (typ 700) - możecie użyć takiej mąki, jaką akurat macie
- 1 1/3 szklanki cukru (ja użyłam palmowego ale każdy inny się sprawdzi)
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 1/2 łyżeczki przyprawy allspice
- 1 łyżeczka cynamonu
- 500 g pomidorowej passaty
- 1/2 szklanki oleju kokosowego (może być z powodzeniem mało) - rozpuszczonego
- 2 jajka
- 1/4 szklanki mleka (z namaczania rodzynek) - ja użyłam konopnego ale zwykłe też się sprawdzi
- 1 szklanka rodzynek (namoczonych wcześniej w ciepłym mleku przez conajmniej 1-2 h)
Lukier:
- 200 g serka philadelphia (nie polecam używac innego bo tylko z tym serkiem ten lukier wychodzi taki pyszny!)
- 50 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
- Rodzynki najlepiej namoczyć na 1-2 h w ciepłym mleku. Można dłużej.
- Piekarnik rozgrzej do 180*. Przygotuj tortownice o średnicy 23 cm. Posmaruj delikatnie olejem kokosowym (masłem) i posyp delikatnie cukrem tak jak bułka tartą. Dzięki temu na cieście, po upieczeniu utworzy się przyjemna słodka skorupka.
- W dużej misce wymieszać suche składniki.
- Dodać passatę, roztopiony olej (masło), jajka i mleko. Wymieszać wszystko do połączenia składników.
- Na końcu delikatnie wmieszać rodzynki.
- Piec około 1 h 15 minut. Musicie sprawdzać jak patyczek będzie praktycznie suchy ciacho będzie gotowe.
- Ostudzić
- Gdy ciasto będzie kompletnie zimne, przekroić je ostrym nożem na pół.
- Przygotować lukier. Mało z serkiem ubić na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier puder - łyżka po łyżce.
- Na suchej patelni podpiec płatki migdałowe. Uważać aby nie spalić!
- Ciasto przesmarować kremem w środku i na wierzchu.
- Po wierzchu posypać podprażonymi migdałowymi płatkami.
- Wstawić do lodówki na conajmniej 2 h.
- Jeść :D
/
ale ja lubię takie eksperymenty! wierzę, że było pyszne! :)
OdpowiedzUsuńOoo...ciekawe...zapisuję;) A zdjęcia bardzo apetyczne:)
OdpowiedzUsuńJakie piękne!
OdpowiedzUsuńkiedyś piekłam sernik z dodatkiem koncentratu pomidorowego, więc wierzę, że i z pomidorami ciasto może być pyszne :)
OdpowiedzUsuńkiedyś piekłam sernik z dodatkiem koncentratu pomidorowego, więc wierzę, że i z pomidorami ciasto może być pyszne :)
OdpowiedzUsuńto mnie zaskoczyłaś, nigdy nie słyszałam o takim cieście! wygląda apetycznie:)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuń