2014/04/11

Ciasto pomidorowe (na słodko)





Teoretycznie taki przepis nie powinien nikogo dziwić, gdyż w końcu pomidor jest owocem. A jednak ;) Ja byłam mocno zainteresowana wypróbowaniem takiego przepisu, który z pozoru wydaje się taki nie bardzo. Bo jak  pomidory do ciasta? Nie do zupy? Nie do makaronu czy na pizzę? Właśnie nie! Od tej pory pomidory mają w mojej kuchni nowe zastosowanie i jestem pewna, że po wyprówaniu też Wam ten przepis przypadnie do gustu. Jak dla mnie CIASTO TOTAL! :)
Nie bójcie się, ciacha nie czuć pomidorami. Szczerze, to prawie wszyscy testujący mówili, że smakuje jak marchewkowe bądź piernik :) 






Ciasto pomidorowe

/ Inspiracja, która uległa moim zmianom/

Składniki:

  • 1.5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej (typ 700) - możecie użyć takiej mąki, jaką akurat macie
  • 1 1/3 szklanki cukru (ja użyłam  palmowego ale każdy inny się sprawdzi)
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 1/2 łyżeczki przyprawy allspice
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 500 g pomidorowej passaty 
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego (może być z powodzeniem mało) - rozpuszczonego
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mleka (z namaczania rodzynek) - ja użyłam konopnego ale zwykłe też się sprawdzi
  • 1 szklanka rodzynek (namoczonych wcześniej w ciepłym mleku przez conajmniej 1-2 h)
Lukier:
  • 200 g serka philadelphia (nie polecam używac innego bo tylko z tym serkiem ten lukier wychodzi taki pyszny!)
  • 50 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

  1. Rodzynki najlepiej namoczyć na 1-2 h w ciepłym mleku. Można dłużej.
  2. Piekarnik rozgrzej do 180*. Przygotuj tortownice o średnicy 23 cm. Posmaruj delikatnie olejem kokosowym (masłem) i posyp delikatnie cukrem tak jak bułka tartą. Dzięki temu na cieście, po upieczeniu utworzy się przyjemna słodka skorupka.
  3. W dużej misce wymieszać suche składniki. 
  4. Dodać passatę, roztopiony olej (masło), jajka i mleko. Wymieszać wszystko do połączenia składników. 
  5. Na końcu delikatnie wmieszać rodzynki. 
  6. Piec około 1 h 15 minut. Musicie sprawdzać jak patyczek będzie praktycznie suchy ciacho będzie gotowe.
  7. Ostudzić
  8. Gdy ciasto będzie kompletnie zimne, przekroić je ostrym nożem na pół.
  9. Przygotować lukier. Mało z serkiem ubić na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier puder - łyżka po łyżce.
  10. Na suchej patelni podpiec płatki migdałowe. Uważać aby nie spalić!
  11. Ciasto przesmarować kremem w środku i na wierzchu. 
  12. Po wierzchu posypać podprażonymi migdałowymi płatkami.
  13. Wstawić do lodówki na conajmniej 2 h.
  14. Jeść :D



/

7 komentarzy:

  1. ale ja lubię takie eksperymenty! wierzę, że było pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo...ciekawe...zapisuję;) A zdjęcia bardzo apetyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. kiedyś piekłam sernik z dodatkiem koncentratu pomidorowego, więc wierzę, że i z pomidorami ciasto może być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kiedyś piekłam sernik z dodatkiem koncentratu pomidorowego, więc wierzę, że i z pomidorami ciasto może być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. to mnie zaskoczyłaś, nigdy nie słyszałam o takim cieście! wygląda apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń