Dzisiaj przepis na super prosty w przyrządzeniu serek w wersji wegańskiej czyli orzeszkowy twarożek. Pycha! Na kanapki nadaje się wyśmienicie ze świeżym szczypiorkiem albo rzodkiewka. Mozna zrezygnować z czosnku w przepisie i zredukować sol i nadawać się będzie również jako serek np. do naleśników :)
Smacznego!
Składniki:
- 1 1/3 szklanki orzechów nerkowca (ok. 225 g)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki soku z cytryny
- ok. 80 ml wody
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soli morskiej
Przygotowanie:
- Namocz orzechy w wodzie na 4-6 godzin.
- Odcedź orzechy i umieść w naczyniu do miksowania.
- Dodaj oliwę, sok z cytryny, rozdrobniony ząbek czosnku oraz sol.
- Miksuj aż do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji (jeśli serek będzie za gesty ewentualnie dodaj trochę wody)
Twarożek może spokojnie mieszkać w lodowce do tygodnia :)
P.S. Jeśli macie czas i ochotę to zapraszam na mój kanał YT - troszkę mniej kulinarny aczkolwiek coś tam dla łasuchów tez się znajdzie ;)
pycha śniadanko:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja!
OdpowiedzUsuń