Mocno czekoladowe brownie ze orzeźwiającym posmakiem malin . Pyszne na ciepło najlepiej z ulubionymi lodami.
Składniki:
- 1 1/4 szklanki maki orkiszowej (albo jakiej macie)
- 8 łyżek surowego kakao (zwykle gorzkie tez jak najbardziej)
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/4 cukru kokosowego (normalny tez jak najbardziej)
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3/4 szklanki mleka roślinnego
- 6 łyżek masła roślinnego
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego+ 6 łyżek cieplej wody (oodstawic na 10 minut)
- 200 g malin
- 100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzej do 180* i foremkę do pieczenia posmaruj jakimś tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia.
- W dużej misce pomieszaj suche składniki.
- Mleko z masłem podgrzej na małym ogniu aż się rozpuści. Nie doprowadzaj do wrzenia!
- Do sypkich produktów dodaj maślany roztwór i napęczniałe siemię lniane.
- Wymieszaj do połączenia składników
- Wmieszaj delikatnie maliny i posiekana gorzka czekoladę.
- Przełóż do foremki i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok 25 minut.
W lodowce świetnie można je przechowywać przez 3-4 dni. Ja pokroiłam swoje na kawałki i zamroziłam każdy z osobna. Jak tylko mam ochotę na coś super czekoladowego to wiem gdzie szukać ;)
Smacznego!
Ja chętnie poproszę kawałek, pycha! :)
OdpowiedzUsuńI mi zrobiłaś smaka na świeże maliny :)
OdpowiedzUsuńz malinami:) <3
OdpowiedzUsuńWspaniałe brownie. Czekolada i maliny są pyszne;)
OdpowiedzUsuń