2012/02/02

Bułeczki nadziewane nutellą i powidłami śliwkowymi


Uwielbiam w wolnej chwili przeglądać kulinarne blogi, z wyśmienitymi przepisami i masą cudnych zdjęć... No i w trakcie jednego z moich "wojaży" po blogach natknęłam się na ten przepis. Wiedziałam, że muszę je zrobić jak najszybciej ;). Z polecenia Ady zakupiłam powidła śliwkowe (jak będzie sezon, to koniecznie muszę zrobić swoje!), ale jakoś cały czas chodziła mi po głowie nutella, która była w pierwotnym przepisie ;) Nie mogąc  zdecydować się, z czym chcę bardziej te przepyszne bułki, zrobiłam z jednym i drugim. Połączenie jest rewelacyjne! Rozeszły się bardzo szybko, i po bułeczkach zostało już tylko miłe wspomnienie ;)

Składniki:
  • 20 g drożdży 
  • 200 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 430 g mąki
  • 40 g roztopionego, wystudzonego masła
  • 2 żółtka
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • nuttela
  • powidła śliwkowe
Przygotowanie:

Drożdże połączyć z ciepłym mlekiem i cukrem. Odstawić na 15 minut, żeby zaczęły pracować.  Następnie do zaczynu dodać mąkę, żółtka, cukier z prawdziwą wanilią, masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, które następnie odstawić na ponad 1 godzinę w ciepłe miejsce aby wyrosło.
Następnie odrywać po kawałku ciasta, w dłoniach ukształtować małe placuszki, na środek nałożyć po łyżeczce nutelii i powideł, skleić brzegi, uformować kulkę i ułożyć (jedną przy drugiej, tak aby lekko przylegały do siebie) na blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną cukrem (możecie wyłożyć papierem jeśli wolicie). Odstawić do podwojenia objętości.
Posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż do zarumienienia (około 25 minut).

Poczekać aż ostygnąć i zjeść :D


25 komentarzy:

  1. Chyba tez muszę spróbować zrobić takie buły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja kocham ciepłe ;p tez dzisiaj piekłam drożdżówki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Trzecia - ale czekałam i czekałam;)

    Jakie piękne i smakowite, nie dziwię się, że zniknęły, ale wydaje mi się, że poprostu... zrobiłaś ich za mało;(

    OdpowiedzUsuń
  4. skoro z powidłami, to śliwki się cieszą ;) apetyczne bułeczki. bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne i jakie puchate :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no się doczekałam w końcu :) nie dość, ze bułeczki, to jeszcze z nutellą i powidłami. ale pokusa!

      Usuń
  6. takie bułeczki zjadałabym jeszcze ciepłe.

    OdpowiedzUsuń
  7. jak pięknie wyrosły! uwielbiam takie bułeczki! pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cieszę się, że bułeczki smakowały.
    Wyglądają rewelacyjnie :)

    Pozdrawiam mocno

    Ada

    OdpowiedzUsuń
  9. Cieszę mnie bardzo, że Wam się spodobały moje bułeczki :) Ah dzisiaj jest taki miły dzień i bardzo udany. Oby takich więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bułeczki drożdżowe są przepyszne. Uwielbiam takie. Pychotka :).

    OdpowiedzUsuń
  11. Fantastyczne! I jak pięknie urosły, takie puchate :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajne buły śniadaniowe;) a przypomniałam sobie, że kiedyś moja ciocia robiła w ogóle nutellę z węgierek i była pyszna

    OdpowiedzUsuń
  13. Super wyglądają te bułeczki aż ślinka cieknie :) Jestem kuchennym beztalenciem aczkolwiek chyba zabiorę się za wypiek takich bułeczek może mi się uda :):) Świetny blog i dużo na nim pyszności , zapraszam do mnie :):) http://victoria-clothes.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. ale łaaadnie wyrosły!:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękne, takie rumiane! No i jeszcze to nadzienie w środku - musza być pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Sa przepiękne i cały blog super ale czy mogę mieć jedną prośbę?
    Prosze zmień czcionkę na przystępniejszą w czytaniu bo mnie się wszystko zlewa a wzrok mam dobry:-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Właśnie siedzą w piekarniku już 20 minut jestem bliska posmakowania bułeczek. Bardzo się cieszę, ze do Ciebie trafiłam - już upatrzyłam sobie przepis na chleb :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bułki upieczone i już zjedzone - pyszne jest to ciasto, takie puszyste i miękkie. Już sobie upatrzyłam chlebek u Ciebie :)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń