W tym roku jeszcze zupy nie było ;) A wczoraj po powrocie z pracy nie miałam ochoty na jakieś wielkie gotowanie tudzież inne kulinarne przedsięwzięcia, tak więc zupa - krem wydała się idealna. Pyszna, sycąca i pożywna. Podałam z groszkiem ptysiowym, bo było szybciej ale z powodzeniem możecie dać grzanki.Polecam!
Składniki:
- 2 średnie kalarepki
- 2 pietruszki
- 1 marchewka
- 3 średnie ziemniaki
- 1.5 litra wody
- 1 łyżka mąki
- 1/4 szklanki mleka
- 100 ml śmietany 18%
- 1 łyżka domowej jarzynki
- sól koperkowa
- pieprz
- groszek ptysiowy/grzanki
Warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. Zalać wodą, dodać jarzynkę i ugotować około 20 minut (aż będą miękkie). Następnie zmiksować blenderem na gładką masę (ewentualnie przetrzeć warzywa przez sitko jeśli ktoś nie ma blendera). Mąkę rozmieszać z mlekiem, dodać trochę gorącego płynu i wymieszać. Miksturę dodać do zupy, doprawić solą i pieprzem do smaku i zagotować. Zdjąć z ognia i dodać śmietanę rozmieszaną z niewielką ilością zupy. Podawać z groszkiem lub grzankami. I zjadać :D
Pierwszy raz na oczy widze zupe z kalarepy :D wow :D
OdpowiedzUsuńTo cieszę się, że zaskoczyłam ;)
Usuńjak tylko gdzieś wypatrzę kalarepkę to zrobię sobie taką zupę i dam znac jak mi smakowała")
OdpowiedzUsuńczekam w takim razie na info :)
UsuńP.S. ja kupowałam w Almie ;)
Nie robiłam jeszcze z kalarepki. Musi być pyszna;)
OdpowiedzUsuńspróbuj koniecznie :)
UsuńUwielbiam kalarepę ale nie wpadłam na pomysł zrobienia z niej zupy -kremu. Zawsze była tylko dodatkiem do reszty warzyw.
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję Twój przepis :)
Pozdrawiam
U mnie w zasadzie, też to zawsze było warzywo traktowane na zasadzie surwówki ;) Ale czasem warto sobie popróbować zjeść w innej postaci bo a nóż wyjdzie coś dobrego :)
UsuńKalarepkę darzę miłością bezwzględną, a zupy też jeszcze nie robiłam. ;)Super przepis! :)
OdpowiedzUsuńteż uwielbiam kalarepkę :D
UsuńZupę kalarepkową wprost uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń