Pokuszę się o stwierdzenie, że lepszego ciasta bananowego póki co nie jadłam. Nie przypomina typowego chlebka bananowego, a raczej w konsystencji jest jak cisto z avocado, które robiłam wcześniej. Idealnie, z przepyszną kruszonką. Podobno może wytrzymać do 2 tygodni - u mnie zniknęło jak tylko ostygło ;) Także w tym temacie się nie wypowiem ;P
Składniki na kruszonkę:
- 6 łyżek ciemnego cukru trzcinowego Muscovado
- 6 łyżek mąki
- 40 g masła
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 rozgniecione banany (najlepsze są takie mocno dojrzałe - nawet już brązowe)
- 3 łyżki mleka (w temperaturze pokojowej)
- 1 łyżeczka domowego cukru z wanilią
- 1/2 łyżeczki białego octu winnego
- 120 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko (w temperaturze pokojowej)
Przygotowanie:
Kruszonka: Suche składniki wsypać do miski, wymieszać razem. Następnie wkroić zimne masło i utrzeć w palcach kruszonkę :)
Ciasto: Do średniej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier z wanilią - wymieszać i odstawić. W osobnej misce rozgnieść banany, dodać mleko, ocet winny i wymieszać.
W większej misce utrzeć miękkie masło z cukrem przez 3 minuty na średnich obrotach, aż masa będzie puszysta. Następnie dodać jajko i szybko zmiksować do połączenia składników. Dodać miksturę bananową i zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i stopniowo dodawać wymieszane wcześniej suche składniki.
Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej kwadratowej (20 cm) blachy. Posypać na wierzchu kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika (175*). Piec około 45 minut do tzw. suchego patyczka.
W oryginalnym przepisie była rada aby zostawić ciasto w temperaturze pokojowej na minimum 3 godziny przed podaniem...hmm...my jedliśmy jeszcze ciepłe ;) A jak wystygło to zostało już tylko wspomnienie ;)
Smacznego!
A teraz mała zmiana :) została przeniesiona strona na Facebooku. Do poprzedniej nie mam już dostępu, także nic tam się nie będzie działo ;] Zapraszam na nową po bieżące informacje co słychać na blogu :). Za utrudnienia z góry przepraszam :)
już przepis kopiuję i drukuję, do swojej księgi pyszności wklejam !!
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję przepis, bo zapowiada się cudnie:) Uwielbiam banany w wypiekach, kruszonkę... Pycha!
OdpowiedzUsuńPysznie, kolejne Twoje ciacho do wypróbowania i pewnie już u mnie zostanie na stałe jak to z avocado;)
OdpowiedzUsuńmniam! niezłe ciacho ;D
OdpowiedzUsuńNo proszę...a ja jeszcze nigdy nie jadłam ciasta bananowego. Twoje wygląda przepysznie. Wypróbuję koniecznie! Dzięki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ♥ Pati
Lubię ciasta z kruszonką;) Twoje wygląda bardzo apetycznie;)
OdpowiedzUsuńSkoro takie pyszne, to koniecznie musze zrobic, bo za bananowymi wypiekami przepadam!
OdpowiedzUsuńJak na razie jadłam tylko chlebek bananowy i jestem nim zachwycona. Ale muszę spróbować takiego ciasta, tym bardziej, że jest z kruszonką ;-)
OdpowiedzUsuńciasta z bananami są rewelacyjne, takiego z kruszonką jeszcze nie jadłam, muszę zapamiętać przepis:)
OdpowiedzUsuńNiesamowite przepisy na Twoim blogu, takie nietypowe, ciekawe, inspirujące, nowe. Chciałabym mieć taką pomysłową, kombinującą z różnymi smakami i zestawieniami koleżankę, która zapraszałaby mnie na degustacje :D
OdpowiedzUsuńA po drugie Twój opis z profilu poza ekolożką początkującą pasuje też do mnie :D
Pozdrawiam :)
A ja bym mogła mieć taką, która ma Twoje umiejętności ;) Serio jestem pod wrażeniem :)
UsuńUwielbiam bananowe ciacha! I do tego kruszonka? No rewelacja ;)
OdpowiedzUsuńChyba u mnie w domu, też by nie wytrzymało nawet jednego dnia, bo wygląda na bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy ciasta bananowego ! Ale na pewno wykorzystam ten przepis, na lato :)
OdpowiedzUsuńlovewithmasterpiece.blogspot.com
Świetny przepis, chyba wypróbuję....:)) lubuję się w takich zwyczajnych, niezwyczajnych..:)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie:) Zwłaszcza, że uwielbiam banany:)
OdpowiedzUsuń