2012/02/21

Najlepsze ciasto bananaowe z kruszonką + mała zmiana


Pokuszę się o stwierdzenie, że lepszego ciasta bananowego póki co nie jadłam. Nie przypomina typowego chlebka bananowego, a raczej w konsystencji jest jak cisto z avocado, które robiłam wcześniej. Idealnie, z przepyszną kruszonką. Podobno może wytrzymać do 2 tygodni - u mnie zniknęło jak tylko ostygło ;) Także w tym temacie się nie wypowiem ;P


Składniki na kruszonkę:
  • 6 łyżek ciemnego cukru trzcinowego Muscovado
  • 6 łyżek mąki
  • 40 g masła
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 rozgniecione banany (najlepsze są takie mocno dojrzałe - nawet już brązowe)
  • 3 łyżki mleka (w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżeczka domowego cukru z wanilią
  • 1/2 łyżeczki białego octu winnego
  • 120 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko (w temperaturze pokojowej)

Przygotowanie:

Kruszonka: Suche składniki wsypać do miski, wymieszać razem. Następnie wkroić zimne masło i utrzeć w palcach kruszonkę :)

Ciasto: Do średniej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier z wanilią - wymieszać i odstawić. W osobnej misce rozgnieść banany, dodać mleko, ocet winny i wymieszać.

W większej misce utrzeć miękkie masło z cukrem przez 3 minuty na średnich obrotach, aż masa będzie puszysta. Następnie dodać jajko i szybko zmiksować do połączenia składników. Dodać miksturę bananową i zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i stopniowo dodawać wymieszane wcześniej suche składniki.

Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej kwadratowej (20 cm) blachy. Posypać na wierzchu kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika (175*). Piec około 45 minut do tzw. suchego patyczka.

W oryginalnym przepisie była rada aby zostawić ciasto w temperaturze pokojowej na minimum 3 godziny przed podaniem...hmm...my jedliśmy jeszcze ciepłe ;) A jak wystygło to zostało już tylko wspomnienie ;)

Smacznego!


A teraz mała zmiana :) została przeniesiona strona na Facebooku. Do poprzedniej nie mam już dostępu, także nic tam się nie będzie działo ;] Zapraszam na nową po bieżące informacje co słychać na blogu :). Za utrudnienia z góry przepraszam :)

16 komentarzy:

  1. już przepis kopiuję i drukuję, do swojej księgi pyszności wklejam !!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie wypróbuję przepis, bo zapowiada się cudnie:) Uwielbiam banany w wypiekach, kruszonkę... Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie, kolejne Twoje ciacho do wypróbowania i pewnie już u mnie zostanie na stałe jak to z avocado;)

    OdpowiedzUsuń
  4. No proszę...a ja jeszcze nigdy nie jadłam ciasta bananowego. Twoje wygląda przepysznie. Wypróbuję koniecznie! Dzięki :)
    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię ciasta z kruszonką;) Twoje wygląda bardzo apetycznie;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Skoro takie pyszne, to koniecznie musze zrobic, bo za bananowymi wypiekami przepadam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak na razie jadłam tylko chlebek bananowy i jestem nim zachwycona. Ale muszę spróbować takiego ciasta, tym bardziej, że jest z kruszonką ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. ciasta z bananami są rewelacyjne, takiego z kruszonką jeszcze nie jadłam, muszę zapamiętać przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Niesamowite przepisy na Twoim blogu, takie nietypowe, ciekawe, inspirujące, nowe. Chciałabym mieć taką pomysłową, kombinującą z różnymi smakami i zestawieniami koleżankę, która zapraszałaby mnie na degustacje :D
    A po drugie Twój opis z profilu poza ekolożką początkującą pasuje też do mnie :D
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja bym mogła mieć taką, która ma Twoje umiejętności ;) Serio jestem pod wrażeniem :)

      Usuń
  10. Uwielbiam bananowe ciacha! I do tego kruszonka? No rewelacja ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Chyba u mnie w domu, też by nie wytrzymało nawet jednego dnia, bo wygląda na bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie jadłam nigdy ciasta bananowego ! Ale na pewno wykorzystam ten przepis, na lato :)


    lovewithmasterpiece.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny przepis, chyba wypróbuję....:)) lubuję się w takich zwyczajnych, niezwyczajnych..:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda cudownie:) Zwłaszcza, że uwielbiam banany:)

    OdpowiedzUsuń