2012/02/17

Pierogowa pizza



To, że darzę pierogi miłością bezwzględną nie jest nowością - najbardziej ruskie ... ale nie o pierogach miało być tylko o pizzy :) Połączenie ciasta na pizzę z farszem pierogowym może wydawać się dość ekscentryczne, ale zapewniam, że jest przepyszne. Idealne dla kogoś kto nie może się zdecydować czy zjeść na kolację pierogi czy pizzę ;]

Składniki:

  • ulubione ciasto na pizzę (30 cm średnicy)
  • 800 g ziemniaków
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 250 g twarogu
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 szklanki maślanki
  • sól i pieprz
  • 200 g sera żółtego
  • śmietana 18% do podania

Przygotowanie:
 
Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i gotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć, aż będzie szklista. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na wcześniej wysmarowanej oliwą z oliwek blachę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180* przez 15 minut.

Gdy ziemniaki będą już ugotowane - odcedzić. Rozgnieść z masłem i maślanką na gładką masę, Dodać podsmażoną cebulkę, twaróg i wszystko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Na podpieczony spód wyłożyć masę ziemniaczano-serową i wyrównać powierzchnię. Posypać startym serem żółtym i włożyć do nagrzanego piekarnika na kolejne 30-35 minut. 

Podawać z kwaśną śmietaną.

Smacznego!

14 komentarzy:

  1. Ale fajna kombinacja! Dogodziłaś sobie widzę podwójnie;)
    Super pomysł, wygląda baaaaardzo apetycznie, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł, pierwsze słyszę o pierogowej pizzy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szalony pomysł, w sam raz dla mnie, bo kocham obydwa te dania. Przepis zaliczam do tych do spróbowania! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. o czasy, o obyczaje! Cóż to się wyprawia:) ale smaka mam takiego pizzopieroga:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, świetny pomysł :) Ruskie też darzę ogromnym uczuciem :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Też napiszę post pochwalny. Pomysł bomba!
    Pati - wielbicielka ruskich :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zaskakujące połączenie, tego jeszcze nie próbowałam, ale widzę, że chyba warto :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przyznam, że połączenie pizzy z farszem pierogowym rzeczywiście wydało mi się ekscentryczne, ale jednocześnie interesujące :) Skąd w ogóle taki pomysł? :) Musi być jakieś drugie dno ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze jest jakieś drugie dno ;)

      Często czytam zagraniczną prasę i jakiś czas temu przeczytałam artykuł, że w jednej z Bostońskich knajp podają pierogową pizzę, stwierdziłam - co jak co ale na pierogach to ja się znam i sama też ją wyczaruję ;)

      Usuń
  9. u mnie też pizza, ale chyba nie tak ciekawa jak twoja!
    pozdrawiam i zapraszam do siebie,
    www.gastronomygo.blogspot.com
    szana ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawa pizza :) Ja bym zjadła taką z pierogowym farszem z kapusty.

    OdpowiedzUsuń
  11. Domowa pizza jest najlepsza! Połączenie bardzo ciekawe ;)

    OdpowiedzUsuń