2012/06/04

Recyklingowa tarta (tarta z resztek z sokowirówki)


Kolejna odsłona kuchennego recyklingu tym razem w wersji wytrawnej. Nie jest to nic wymyślnego ani skomplikowanego ale może pomysł komuś się spodoba :)

Składniki:

Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • bardzo zimna woda
Farsz:
  • 350 g resztek z sokowirówki (marchewka i seler naciowy)
  • 150 g zielonego groszku (jeśli używamy mrożnony to wcześniej trzeba go rozmrozić)
  • 200 g wędzonego łososia
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz


Przygotowanie:

Makę i sól wsypujemy do miski i wkrajamy zimne masło. W rękach robimy z tego drobną kruszonkę. Stopniowo dodajemy po trochę wody tak aby zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Kiedy jest już wyrobione zawijamy je w folię i dajemy do lodówki na minimum 30 minut.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i dajemy na 15 minut do zamrażalki (dzięki temu ciasto pozostanie w swoim kształcie podczas pieczenia). Następnie wkładamy je do piekarnika nagrzanego  do 180* i pieczemy kolejne 15 minut.
W tym czasie robimy farsz. Do resztek z sokowirówki dodajemy rozbite wcześniej jajka ze śmietaną i doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy ciasto będzie podpieczone układamy na nim pokrojonego na drobne kawałki łososia i zalewam gotowym farszem. Wszystko wkładamy do piekarnika i pieczemy około 35 minut aż wszystko będzie dobrze ścięte. Po wyjęciu z piekarnika trzeba odczekać 10-15 minut i zjadać ;)

Smacznego!

Akcja Ogryzek - kreatywne wykorzystanie resztek!Organizator: lilithin

15 komentarzy:

  1. jest niesamowita!
    i Ty też jesteś niesamowita! kreatywność niezwykła.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie rewelacja, uwielbiam takie recyclingowe przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki recykling to ja rozumiem;) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie mam sokowirówki, więc niestety nie dam razy zrobić, ale pomysł rzeczywiście zacny, bo żal wyrzucać coś, co nadal jest warzywem, tylko że z mniejszą ilością soku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ty to masz pomysły, znów mnie zaskoczyłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialny pomysł! Pozostałości w sokowirówce to jeden z argumentów by z niej nie korzystać, a teraz będę musiała jej użyć a potem zrobić taką tartę :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ekonomiczny przepis! Podoba mi się :)

    Z serdecznymi pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  8. no mnie się podoba! znowu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. swietny pomysl :) super blog ;)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Dobry recycling nie jest zly :D Wygląda świetnie :))

    OdpowiedzUsuń
  11. świetnie i jakie kuszące kolorki

    OdpowiedzUsuń