W tym sezonie jeszcze ciasta z owocami nie było na moim blogu więc proszę bardzo :) A dodając do tego mojego ostatniego hopla na punkcie otrębów itp. rzeczy - oto jest otrębowe ciasto ze śliwkami ;) Delikatne, dość słodkie ciasto (jeśli ktoś woli mniej słodkie z powodzeniem może zmniejszyć ilość cukru) i szybkoznikające ;) Polecam!
Składniki:
- 4 jajka (osobno białka i żółtka)
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka otrębów
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g śliwek
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Najlepiej wyciągnąć je z lodówki tak minimum 2 h przed robieniem ciasta.
Przygotowanie:
Białka ubić
na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier (łyżka po
łyżce) miksując. Dodać żółtka i zmiksować.
Następnie do osobnej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać z otrębami. Dodać do masy jajecznej, wymieszać szpatułką.
Blachę o wymiarach 23 x 34 cm wyłożyć
papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć surowe ciasto, wyrównać. Umyte śliwki przekroić na pół i wypestkować. Na wierzch ciasta wyłożyć owoce rozcięciem do góry.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Uwielbiam to ciasto, nie raz już robiłam. :) Nie dość, że pyszne (śliwki!), to jeszcze zdrowe.
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować ten przepis. Lubię takie zdrowe wypieki;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
dużo tych otrębów, musiało pysznie smakować
OdpowiedzUsuńTakie otrębowego ciasta nigdy nie jadłam, ale jak ze śliwkami to musiało świetnie smakować :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam weekendowo,
Edith
To tak jakby biszkipcik z owocami<3
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda:)
I można go zjeść od razu w całosci<3
Pozdrawiam i zapraszam do siebie:)
Pysznoci! Ja też mam hopla na pukcie otrębów, dzięn bez nich, to dzień stracony;) Ciacho wspaniałe!
OdpowiedzUsuńFajna taka zdrowsza wersja i bardzo apetycznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńWoow. Świetna propozycja :))
OdpowiedzUsuńzdrowo i pysznie! poproszę kawałek :)
OdpowiedzUsuńkusząco lekkie to ciasto :)
OdpowiedzUsuńSmacznie się zapowiada. Zapisuję do wypróbowania. :)))
OdpowiedzUsuńSmacznie i zdrowo! czyli kolejne ciasto w kolejce do upieczenia! ;-))
OdpowiedzUsuńświetne ciacho. swego czasu robiłam podobne, pyszne!
OdpowiedzUsuńłatwe i na pewno pyszne, a dzięki braku tłuszczu to jeszcze zdrowe...:) Raj na ziemi!
OdpowiedzUsuńAkurat mam mnóstwo śliwek to zrobię!! :D
OdpowiedzUsuńJa płukanki nigdy nie spłukuję wodą. :) Najlepiej sprawdź, czy jeśli nie spłuczesz to czy nie przetłuści Ci to włosów. Jeśli będą obciążone to następnym razem taką płukankę spłucz delikatnie wodą. :)
Dzięki za odpowiedź :D
Usuń