Kto nie lubi truskawek ?? Ja zawsze czekam na nie z utęsknieniem, a potem objadam się nimi do woli ;) I przerabiam na wszelkie możliwe sposoby, aż w końcu przyjdzie czas kiedy wylądują w zamrażalce aby zostać ze mną na trochę dłużej ;) No ale nie ma co za bardzo wybiegać w przyszłości i trzeba żyć tu i teraz ;) I korzystać z truskawek póki są !
Mocno truskawkowa tarta na kokosowym spodzie
Składniki:
Ciasto:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g mąki kokosowej
- 2 łyżki cukru pudru (trzcinowego)
- 70 g zimnego masła
- 2 łyżki zimnej wody
Masa truskawkowa:
- 250 g truskawek
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- skórka z 1/2 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 1 jajo
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju kokosowego (lub masła jeśli nie macie)
Przygotowanie:
Ciacho: Mąki mieszamy w średniej wielkości misce. Dodajemy cukier puder. Następnie zimne masło pokrojone w kostkę i ucieramy w dłoniach na kruszonkę. Następnie dodajemy wodę i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na przynajmniej dwa kwadranse. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim foremkę do tarty. Wstawiamy na 15 minut do zamrażalnika (dzięki temu nie zsunie nam się z rantów foremki podczas pieczenia). Pieczemy około 25 minut w 180*, aż spód będzie złocisto - brązowy. Odstawiamy do przestudzenia.
Nadzienie: Wszystkie składniki wrzucamy do wysokiego pojemnika i miksujemy za pomocą blendera. Przekładamy do rondelka i zagotowujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając (zajmie to około 5 minut). Gotujemy około 1 minuty i odstawiamy. Kiedy lekko przestygnie przekładamy na wystudzony spód i wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
Na zdrowie!
Nigdy jeszcze nie robiłam tarty, a wygląda tak łatwo i smacznie. Muszę kupić blaszkę.
OdpowiedzUsuńWygląda po prostu cudownie. Niewiele razy w swoim życiu robiłam tartę, takiej to nawet nigdy... A kusisz, bardzo :)
OdpowiedzUsuńKokos i truskawki? Jestem jak najbardziej na tak :)
OdpowiedzUsuńo rany jaka bajeczna:) cudne kolorki i z pewnością niebo w gębie:D
OdpowiedzUsuńProsze o kawałek, kocham kokos i truskawki;)
OdpowiedzUsuńMąka kokosowa?? Nie wiedziałam że coś takiego istnieje :)
OdpowiedzUsuńPołączenie idealne - kokos i truskawki :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńWitaj, wyróżniłam Twój blog w Liebster Blog Award:-), pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńA tarta powala
Ale to apetyczne !!:)
OdpowiedzUsuńWygląda super i pewnie też tak smakuje! :)
OdpowiedzUsuńMusi byc przepyszna.
OdpowiedzUsuń