2013/06/18

Drożdżowe brioszki z kajmakiem i truskawkami


Kiedy zobaczyłam przepis na drożdżówkę u Beaty na blogu stwierdziłam, że musi ona powstać w mojej kuchni ;) Na pierwszy rzut poszła wersja jabłkowa, natomiast potem stwierdziłam, że równie pyszna będzie z truskawkami. I to był strzał w 10. Lekko kwaskowate ale i przyjemnie słodkie truskawki idealnie współgrają ze słodkim kajmakiem. Spróbujcie koniecznie.

Drożdżowa brioszka z kajmakiem i truskawkami

Składniki:

  • 80 g masła
  • 50 ml mleka
  • 0,5 dag suchych drożdży
  • 350 g mąki
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko roztrzepane
  • 1 łyżka czubata kwaśniej śmietany
  • 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
  • 1 jajko roztrzepane do posmarowania bułki

Nadzienie:

  • 150 g masy kajmakowej
  • 100 g truskawek

Przygotowanie:

Masło rozpuścić w lekko ciepłym mleku. Dodać drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą. W dużej misce pomieszać mąkę z cukrem oraz solą. Następnie wlać mieszankę mleczno-maślaną i dodać pozostałe składniki. Całość zagniatać ręką, aż powstanie gładkie, ale niezbyt gęste ciasto (jeśli ciasto będzie zbyt luźne można dosypać ewentualnie jeszcze trochę mąki). Miskę owinąć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 2-3 h. Po tym czasie przełożyć ciasto na mocno oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt ok. 30 cm na 40 cm, posmarować kajmakiem zostawiając ok. 2 cm margines, a na to rozłożyć truskawki. Całość zwinąć w roladę i pociąć na 6-8 kawałków. Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć w niej brioszki. Szczelnie owinąć folią i włożyć na całą noc do lodówki. Następnego dnia rano, wyjąć przygotowane bułki i pozostawić do osiągnięcia temperatury pokojowej (ok. 2 godziny). Bułeczki po nocy powinny znacznie wyrosnąć.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Bułeczki posmarować jajkiem. Piec ok. 30 - 40 minut. 

Na zdrowie! :)

16 komentarzy:

  1. Mmm, zjadłabym taki smakołyk do kawusi;)

    OdpowiedzUsuń
  2. o rany! czysta przyjemność i dla oka i dla podniebienia:) mmm

    OdpowiedzUsuń
  3. Alez rozpustne te brioszki! Musza smakowac cudownie.

    OdpowiedzUsuń
  4. gdzie mieszkasz? poważnie się pytam. wpadłabym pod pretekstem kawy, ale na oku miałabym te brioszki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kraków :) Wpadaj wpadaj ! brioszka będzie czekać :D

      Usuń
  5. gdybyś z tymi brioszkami zapukała do moich drzwi... przyjęłabym Cię z szeeeeroko otwartymi ramionami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda obłędnie:) chciałoby się urwać kawałeczek i skosztować:) http://martawkuchni.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne! Muszą obłędnie smakować!

    OdpowiedzUsuń
  8. idealne uzupełnienie zimnego kompotu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. aż zgłodniałam patrząc na nie, muszą być przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  10. Kocham brioszki :)! Szkoda tylko, że drożdżowe mi nie wychodzi :(

    OdpowiedzUsuń