Dziś proponuję szybkie ciasto jogurtowe. Miałam ochotę na coś prostego. Nieskomplikowanego. Idealnego do herbaty. Upiekłam więc ciasto, które właśnie takie jest. Ciasto, do którego pasuje każdy owoc, który macie pod ręką, a jak nie macie to zawsze możecie wrzucić orzechy, mak lub to na co akurat macie ochotę :)
Jogurtowo - dyniowe ciasto z czereśniami
Składniki:
- 3 jaja
- 200 g jogurtu naturalnego (ja używam grecki)
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1.5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki dyniowej (zmiksowane na proszek pestek dyni)
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g oleju kokosowego (lub masła)
- dowolne owoce - u mnie czereśnie :)
- pestki dyni do posypania
Idealnie by było jakby wszystkie składniki miały pokojową temperaturę :)
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie ciągle ucierając dodawać powoli jogurt. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do jogurtowej masy. Na samym końcu wlac olej kokosowy i krótko zmiksować.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać gotowe ciasto. Na górze poukładać owoce. Piekarnik nagrzać do 170 st C. Wstawić ciasto, piec 40-50 minut.
Po upieczeniu ostudzić w formie.
Smacznego!
Po upieczeniu ostudzić w formie.
Smacznego!
Wygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe połączenie smaków:) mniaaaaammmmm
OdpowiedzUsuńczereśnie pycha:)
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńjejku,... to wygląda cuuudowwnie <3 przepis zapisuje, chyba wypróbuję w weekend, bo tak mi zapachniało, aż nim!
OdpowiedzUsuńtylko na jaką to jest brytfankę?;)
UsuńNa foremkę do tarty ok 25 cm średnicy :)
OdpowiedzUsuńO już dynię dorwałaś:)
OdpowiedzUsuńJak się robi takie zdjęcia? Wyglądają tak... dekadencko
Czytajac tytul 'przerazilam sie', ze juz gdzies sa dynia, a ja o tym nie wiem! :D Ale widze, ze pestki, wiec wszystko rozumiem :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Mąka dyniowa? No pierwsze słyszę. Pewnie zaraz mikser pójdzie w ruch i zacznę miksować zapas pestek dyni :) Ale tak serio to nie wpadłabym ani na taką mąkę, ani na dodatek pestek dyni do ciasta. Czuję że to ciasto ma to COŚ.
OdpowiedzUsuń