2013/07/18

Jogurtowo - dyniowe ciasto z czereśniami





Dziś proponuję szybkie ciasto jogurtowe. Miałam ochotę na coś prostego. Nieskomplikowanego. Idealnego do herbaty. Upiekłam więc ciasto, które właśnie takie jest. Ciasto, do którego pasuje każdy owoc, który macie pod ręką, a jak nie macie to zawsze możecie wrzucić orzechy, mak lub to na co akurat macie ochotę :)

Jogurtowo - dyniowe  ciasto z czereśniami

Składniki:
  • 3 jaja
  • 200 g jogurtu naturalnego (ja używam grecki)
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1.5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki dyniowej (zmiksowane na proszek pestek dyni)
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g oleju kokosowego (lub masła)
  • dowolne owoce - u mnie czereśnie :)
  • pestki dyni do posypania
Idealnie by było jakby wszystkie składniki miały pokojową temperaturę :)

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie ciągle ucierając dodawać powoli jogurt. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do jogurtowej masy. Na samym końcu wlac olej kokosowy i krótko zmiksować.

Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać gotowe ciasto. Na górze poukładać owoce. Piekarnik nagrzać do 170 st C. Wstawić ciasto, piec 40-50 minut.
Po upieczeniu ostudzić w formie.
Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe połączenie smaków:) mniaaaaammmmm

    OdpowiedzUsuń
  3. czereśnie pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  4. jejku,... to wygląda cuuudowwnie <3 przepis zapisuje, chyba wypróbuję w weekend, bo tak mi zapachniało, aż nim!

    OdpowiedzUsuń
  5. Na foremkę do tarty ok 25 cm średnicy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O już dynię dorwałaś:)
    Jak się robi takie zdjęcia? Wyglądają tak... dekadencko

    OdpowiedzUsuń
  7. Czytajac tytul 'przerazilam sie', ze juz gdzies sa dynia, a ja o tym nie wiem! :D Ale widze, ze pestki, wiec wszystko rozumiem :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mąka dyniowa? No pierwsze słyszę. Pewnie zaraz mikser pójdzie w ruch i zacznę miksować zapas pestek dyni :) Ale tak serio to nie wpadłabym ani na taką mąkę, ani na dodatek pestek dyni do ciasta. Czuję że to ciasto ma to COŚ.

    OdpowiedzUsuń