Po krótkiej przerwie wracam z . . . kolejnym sernikiem (tak tak nie wydaje wam się - mój sernikowy szał dalej trwa !)
Prosty sernik - taki jaki lubię - wilgotny i raczej z kategorii tych cięższych, z dodatkiem ulubionych truskawek. Polecam upiec go dzień wcześniej do łikendowej kawy.
Sernik z truskawkami
Spód:
- 225 g ciastek Digestive
- 110 g rozpuszczonego masła
- 1 kg sera białego potrójnie mielonego
- 1.5 szklanki cukru pudru
- 5 jajek
- 200 ml śmietany 30%
- 2 budynie śmietankowe
- truskawki (plus opcjonalnie cukier)
Ciastka kruszymy na drobno i mieszamy z roztopionym masłem. Przekładamy do przygotowanej foremki (o boku 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy powierzchnię. Wkładamy blachę z przygotowanym spodem do lodówki.
Następnie ser biały i cukier umieszczamy w dużej misce i powoli ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym jajku ( miksujemy dobrze po dodaniu każdego jajka, następne dodajemy dopiero gdy poprzednie będzie dobrze zmiksowane z serem). Dodajemy budynie i śmietanę kremówkę. Miksujemy chwilę do połączenia składników.
Piekarnik nagrzewamy do 170*C.
Truskawki miksujemy z sokiem z cytryny i cukrem (według uznania). Wylewamy masę serową na przygotowany spód. Na powierzchni sernika, przed wstawieniem go do piekarnika,robimy
esy floresy ze zmiksowanych truskawek (zrobiłam kropki, które rozprowadziłam
przy pomocy wykałaczki).
Wstawiamy sernik i pieczemy ok. 60-70 minut. Masa powinna być dobrze ścięta, ale środek może zostać lekko galaretowaty (wszystko stężeje po ostudzeniu).
Studzimy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wkładamy sernik na noc do lodówki (a przynajmniej na kilka godzin).
Wstawiamy sernik i pieczemy ok. 60-70 minut. Masa powinna być dobrze ścięta, ale środek może zostać lekko galaretowaty (wszystko stężeje po ostudzeniu).
Studzimy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wkładamy sernik na noc do lodówki (a przynajmniej na kilka godzin).
i tyle ;)
Na zdrowie!
Pysznie wygląda! Uwielbiam takie mozaiki na sernikach:)
OdpowiedzUsuńładne zdjęcia. ma piękny wierzch, cudne wzorki.
OdpowiedzUsuńidealny:) kocham wszelkie serniczki
OdpowiedzUsuńlubię sernikowe szały, bo serniki uwielbiam, Twój wygląda niezwykle apetycznie :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńwilgotny, ciężki i z truskawkami - to taki jak lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńuzyskałaś naprawdę świetny efekt na wierzchu :)
A właśnie sobie kawy zrobiłam ! Skradam Ci kawałek :)
OdpowiedzUsuńmokre serniki- to lubię!
OdpowiedzUsuńpycha, widać, ze szybko zostały zjedzone:)
OdpowiedzUsuńObłędny!
OdpowiedzUsuńMniam, mój talerzyk bardzo szybko wyglądałby, jak na Twoim ostatnim zdjęciu :-)
OdpowiedzUsuń