2014/03/14

Pasta "jajeczna" (wegańska)



Zawsze kuchnia wegańska kojarzyła mi się niezbyt dobrze, z takim mało zachęcająco wyglądającym jedzeniem i daniami jednogarnkowymi wyglądającymi jak brudna breja ;) A wynikało to poprostu z braku w sumie jakiejkolwiek większej wiedzy w tym temacie.

A weganizm tak naprawdę jest ciekawy, pobudza kreatywność - przynajmniej na początku, potem to już pewnie będzie wszystko oczywiste i nie będzie trzeba nic już kombinować tylko jeść. Patenty staną się klasyką. W tym momencie jest to dla mnie świetna zabawa m.in jak  zrobić klejące się kotlety czy sos z orzechów . . . . albo pastę jajeczną bez użycia jajek. Przepis jest kapitalny i zachwycali się nim również mięsożercy i mięsożerki ;)

Zapraszam!

Pasta "jajeczna" (wegańska)
/ źródło - przepis nieznacznie zmodyfikowany/
 Składniki
  • 1 kostka naturalnego tofu, 280 g
  • 4 łyżki wegańskiego majonezu
  • 2 czubate łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżeczki syropu z agawy lub szczypta cukru pudru
  • 1 łyżeczka czarnej soli himalajskiej
  • spora szczypta kurkumy
  • spora szczypta czarnego pieprzu
  • 2 - 3 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2 czubate łyżeczki płatków drożdżowych (opcjonalnie, ale warto dodać )

Przygotowanie
  1. W małym naczyniu wymieszać majonez, musztardę, syrop z agawy, kurkumę, szczyptę pieprzu oraz czarną sól. 
  2. Tofu pokroić na mniejsze kawałeczki, dodać majonez miksturę  i wszystko  przy pomocy blendera  utrzeć na gładką pastę. Do tak przygotowanej masy dodać posiekany szczypiorek i delikatnie wmieszać go łyżką. 
  3. Przechowywać w lodówce do 3 dni.

6 komentarzy:

  1. lubię takie smarowidła!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm to coś w stylu humusu :)

    http://wegetari.blogspot.com/
    Prowadzę bloga o wegetarianiźmie, zaobserwujesz? ja juz Ciebie obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konsystencja rzeczywiście hummusiwa niemniej jednak smarowidło smakuje typowo jak pasta jajeczna ;)

      Usuń
  3. Ja jakoś za nią nie przepadam :)
    Zapraszam do siebie i do obserwacji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jajeczna dobra w każdej odsłonie :)

    OdpowiedzUsuń