Tak tak kolejna wegańska propozycja . . . ale już obiecuję, że kolejny przepis będzie bardziej tradycyjny ;)
Dzisiaj przedstawiam Wam alternatywę do kwaśnej śmietany w wersji wegańskiej. Smaczne to smarowidło mi nawet wyszło, niemniej jednak nikogo nie da się oszukać, że jest to śmietana (tak jak jest to możliwe w przypadku pasty "jajecznej"). Idealnie sprawdza się do wege burgerów albo jako dodatek do makaronu.
Polecam wypróbować !
Kwaśna śmietana z orzechów nerkowca
Składniki:
- 1 szklanka orzechów nerkowca (namoczonych na min. 8 h a najlepiej na całą noc)
- 125 ml wody
- 4 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Namocz orzechy na minimum 8 h a najlepiej na całą noc. Po tym czasie odcedź.
- W naczyniu do miksowania umieśc wszystkie składniki i przy pomocy blendera zmiksuj na gładką masę.
- Przełóż "śmietanę" do niewielkiego słoika i przechowuj w lodówce.
Na zdrowie!
jestem pod wrażeniem:) bomba
OdpowiedzUsuńNerkowców w takiej wersji jeszcze nie serwowałam, ale trafiłam na Twój przepis i chyba się skuszę! :)
OdpowiedzUsuńChciałabym abyś wzięła udział w zabawie "Liebster Blog Award", stąd też moja nominacja dla Ciebie :)
Więcej informacji u mnie: http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/03/prazona-ciecierzyca-z-pomidorowa.html
zapraszam!