2013/03/01

Scones





Scones to angielskie puszyste i mięciutkie bułeczki na śniadanie.Ich sekretem jest delikatne zagniatanie ciasta, bardzo gorący piekarnik oraz foremka, która ma ostre ranty do wycinania. :)W sam raz na łikendowe śniadanie :)


Posiłkowałam się przepisem TheFrugalChef

Składniki:
  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżka cukru pudru (można pominąć)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 170 g zimnego masła
  • 2 szklanki zimnej maślanki

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 230*.

Suche składniki wymieszaj w dużej misce. Do miski dodaj pokrojone w kawałki zimne masło.Jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem robota kuchennego możesz tą czynność wykonać za pomocą tego urządzenia ;) Jeśli nie to za pomocą dłoni trzeba rozetrzeć masło z sypkimi produktami tak aby powstała kruszonka.
Zrób wgłębienie i następnie wlej całą maślankę. Delikatnie pomieszaj (za pomocą dłoni albo drewnianą łyżką) tak aby mąka wchłonęła calutki płyn i wszystko się dobrze połączyło. Trzeba uważać aby nie przedobrzyć z mieszaniem ;) Ciasto ma być trochę klejące.
Następnie oprósz blat mąką i wyłóż ciasto. Posyp delikatnie mąką i rozwałkuj na grubość około 1.5-2 cm. Wycinaj krążki szklanką o ostrych rantach.
Ułóż scones  blisko siebie na blaszce wyłożonej papierem (będą wtedy trochę wyższe) do pieczenia i posmaruj je z wierzchu mlekiem.

Piecz około 10-12 minut. 



Podawaj najlepiej jeszcze ciepłe z ulubioną konfiturą :)

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. zrobię je chyba w ten weekend;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podpisuję się rękami i nogami :)

      Usuń
  2. fajniutkie:) uwielbiam takie bułeczki!

    OdpowiedzUsuń
  3. pokochałam je w Angli ,są przepyszne !

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak pięknie wyrosły :) Idealne scones. Wiem coś o tym, bo moja mama robi je od lat :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha, uwielbiam! będą mi się śniły...;)
    z doświadczenia wiem że sconsy bez jajek są delikatne i puchate, Twoje na takie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię czasem zacząć dzień słodkim śniadankiem,to też z przyjemnością zatrzymam się u Ciebie..
    Pozdrowionka ;)

    OdpowiedzUsuń