Scones to
angielskie puszyste i mięciutkie bułeczki na śniadanie.Ich sekretem
jest delikatne zagniatanie ciasta, bardzo gorący piekarnik oraz foremka, która ma ostre ranty do
wycinania. :)W sam raz na łikendowe śniadanie :)
Posiłkowałam się przepisem TheFrugalChef
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżka cukru pudru (można pominąć)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 170 g zimnego masła
- 2 szklanki zimnej maślanki
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 230*.
Suche składniki wymieszaj w dużej misce. Do miski dodaj pokrojone w kawałki zimne masło.Jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem robota kuchennego możesz tą czynność wykonać za pomocą tego urządzenia ;) Jeśli nie to za pomocą dłoni trzeba rozetrzeć masło z sypkimi produktami tak aby powstała kruszonka.
Zrób wgłębienie i następnie wlej całą maślankę. Delikatnie pomieszaj (za pomocą dłoni albo drewnianą łyżką) tak aby mąka wchłonęła calutki płyn i wszystko się dobrze połączyło. Trzeba uważać aby nie przedobrzyć z mieszaniem ;) Ciasto ma być trochę klejące.
Następnie oprósz blat mąką i wyłóż ciasto. Posyp delikatnie mąką i rozwałkuj na grubość około 1.5-2 cm. Wycinaj krążki szklanką o ostrych rantach.
Ułóż scones blisko siebie na blaszce wyłożonej papierem (będą wtedy trochę wyższe) do pieczenia i posmaruj je z wierzchu mlekiem.
Piecz około 10-12 minut.
Podawaj najlepiej jeszcze ciepłe z ulubioną konfiturą :)
Smacznego!
zrobię je chyba w ten weekend;)
OdpowiedzUsuńpodpisuję się rękami i nogami :)
Usuńochh jakie pyszniutkie:)
OdpowiedzUsuńfajniutkie:) uwielbiam takie bułeczki!
OdpowiedzUsuńpokochałam je w Angli ,są przepyszne !
OdpowiedzUsuńJak pięknie wyrosły :) Idealne scones. Wiem coś o tym, bo moja mama robi je od lat :)
OdpowiedzUsuńPycha, uwielbiam! będą mi się śniły...;)
OdpowiedzUsuńz doświadczenia wiem że sconsy bez jajek są delikatne i puchate, Twoje na takie wyglądają.
Lubię czasem zacząć dzień słodkim śniadankiem,to też z przyjemnością zatrzymam się u Ciebie..
OdpowiedzUsuńPozdrowionka ;)