Dzisiaj propozycja dania idealnego dla osób na diecie albo tych, którzy z różnych powodów nie mogą jeść mącznych produktów. Jak również dla tych, którzy poszukują nowych doznań smakowych. Spód zrobiony jest głównie z kalafiora. Nie ma w nim grama mąki!! A dodatki zależą już w zupełności od naszego "widzi mi się" ;) W smaku pizza jest rewelacyjna! Można ją jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. I co najważniejsze robi się ją błyskawicznie. Wypróbujcie koniecznie i dajcie znać jak smakowała!
Kalafiorowy spód do pizzy
Źródło: Detoxinista
Składniki na 1 duży spód:
- 1 średni kalafior
- 1 jajko
- 1/3 szklanki serka (typu Piątnica lub Philadelphia)
- 1 łyżeczka oregano
- szczypta soli himalajskiej (lub morskiej)
Surowy kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Następnie mielimy w młynku na wiórki:
Posiekany kalafior wsypujemy do lekko osolonej gotującej się wody. Gotujemy około 4-5 minut. Po tym czasie przelewamy na sitko wyłożone bawełnianą ściereczką. Kiedy woda odcieknie zawijamy w ścierkę ugotowany kalafior i odsączamy jak najwięcej wody nam się uda.
Tak przygotowaną masę przekładamy do miski. Dodajemy serek, jajko i oregano. Mieszamy, aż skałdniki się połączą.
Blachę (ja używałam takiej dużej od kompletu z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy kalafiorową masę i rozkładamy ją równomiernie na blaszce. Najlepiej na grubość 0.5 -1 cm.
Nagrzewamy piekarnik do 180* i pieczemy nasz spód około 35-40 minut na złoty kolor.
Po tym czasie nakładamy przygotowane wcześniej dodatki. Ja użyłam zmiksowanych pomidorów i sera - było kapitalne!
Pieczemy dodatkowe 10 minut.
Smacznego!
pomysł fajny, ale ja chyba jednak wolę tradycyjny:)
OdpowiedzUsuńNie wpadłabym na zrobienie takiego ciasta, ale ciekawa jestem jego smaku. Wesołych Świąt :)
OdpowiedzUsuńPizza - samo zdrowie ;) Tradycyjnej pizzy nic nie zastąpi, ale jako urozmaicenie to na pewno ciekawa alternatywa.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! Ale dla doprecyzowania, Piątnica lub Philadelphia to producenci, którzy mają w ofercie różne sery, którego konkretnie należy użyć ? :)
OdpowiedzUsuńChodzi mi o takie serki twarożkowe do smarowania na kanapki :)
UsuńŚwietny pomysł :-) z chęcią spróbuję zrobić :-) Wygląda smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńale cieniutkie ciasto :)
OdpowiedzUsuńJuż jutro Niedziela Wielkanocna, więc kliknij proszę... :)
http://kokilka.blogspot.com/2013/03/kolorowych-swiat.html
na pewno zrobie
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować! :)
OdpowiedzUsuń