2013/03/30

Kalafiorowy spód do pizzy - bez mąki (Pizza kalafiorowa bez mąki)





Dzisiaj propozycja dania idealnego dla osób na diecie albo tych, którzy z różnych powodów nie mogą jeść mącznych produktów. Jak również dla tych, którzy poszukują nowych doznań smakowych. Spód zrobiony jest głównie z kalafiora. Nie ma w nim grama mąki!! A dodatki zależą już w zupełności od naszego "widzi mi się" ;) W smaku pizza jest rewelacyjna! Można ją jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. I co najważniejsze robi się ją błyskawicznie. Wypróbujcie koniecznie i dajcie znać jak smakowała!

Kalafiorowy spód do pizzy

Źródło: Detoxinista

Składniki na 1 duży spód:
  • 1 średni kalafior
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki serka  (typu Piątnica lub Philadelphia)
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta soli himalajskiej (lub morskiej) 
Przygotowanie:

Surowy kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Następnie mielimy w młynku na wiórki:



Posiekany kalafior wsypujemy do lekko osolonej gotującej się wody. Gotujemy około 4-5 minut. Po tym czasie przelewamy na sitko wyłożone bawełnianą ściereczką. Kiedy woda odcieknie zawijamy w ścierkę ugotowany kalafior i odsączamy jak najwięcej wody nam się uda.

Tak przygotowaną masę przekładamy do miski. Dodajemy serek, jajko i oregano. Mieszamy, aż skałdniki się połączą.

Blachę (ja używałam takiej dużej od kompletu z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy kalafiorową masę i rozkładamy ją równomiernie na blaszce. Najlepiej na grubość 0.5 -1 cm.

Nagrzewamy piekarnik do 180* i pieczemy nasz spód około 35-40 minut na złoty kolor.

Po tym czasie nakładamy przygotowane wcześniej dodatki. Ja użyłam zmiksowanych pomidorów i sera - było kapitalne!

Pieczemy dodatkowe 10 minut.




Smacznego!


9 komentarzy:

  1. pomysł fajny, ale ja chyba jednak wolę tradycyjny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wpadłabym na zrobienie takiego ciasta, ale ciekawa jestem jego smaku. Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pizza - samo zdrowie ;) Tradycyjnej pizzy nic nie zastąpi, ale jako urozmaicenie to na pewno ciekawa alternatywa.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł! Ale dla doprecyzowania, Piątnica lub Philadelphia to producenci, którzy mają w ofercie różne sery, którego konkretnie należy użyć ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi mi o takie serki twarożkowe do smarowania na kanapki :)

      Usuń
  5. Świetny pomysł :-) z chęcią spróbuję zrobić :-) Wygląda smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale cieniutkie ciasto :)

    Już jutro Niedziela Wielkanocna, więc kliknij proszę... :)

    http://kokilka.blogspot.com/2013/03/kolorowych-swiat.html

    OdpowiedzUsuń