2013/04/24

Chleb z burakami na zakwasie, łatwy


Łatwy chleb z delikatnym ale nienachalnym buraczkowym posmakiem. Dobrze się formuje, ładnie wyrasta, ma niezbyt grubą, ale chrupiącą skórkę. Wymaga jednak trochę czasu ale jeśli mu go damy odpłaci nam się przepysznym smakiem, do którego nie potrzeba będzie już nic więcej oprócz masła. Najlepiej zacząć robić go wieczorem przed pójściem spać, a rano upiec go i mieć świeży na śniadanie.Chleb bardzo mi smakował
i na pewno jeszcze nie raz go powtórzę.


Chleb z burakami na zakwasie
Źródło: The Fresh Loaf

Składniki:
  • 425 g mąki pszennej razowej (chlebowej)
  • 200 g ugotowanych i startych buraków
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 190 g wody
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w misce. Wymieszać drewnianą łyżką a następnie zagnieść gładkie ciasto. Zagniatać około 20 minut aż będzie odchodziło od dłoni i powstanie gładka kulka.
Przełożyć do koszyka do wyrastania wysypanego mąką. Odstawić do wyrośnięcia na 3 h. Składać chleb co 30, 60, 90 i 120 minut. Po trzech godzinach uformować bochenek i z powrotem włożyć do koszyka wysypanego mąką. Przykryć ściereczką i włożyć na całą noc do lodówki.
Następnego dnia rano wyciągną chleb i odstawić w temperaturze pokojowej na 1 h. Przed samym pieczeniem naciąć chleb.

Piekarnik nagrzać do 230*. Umieścić naczynie z wodą aby cały czas w piekarniku była para. Piec w tej temperaturze przez 15 minut, a następnie zmniejszyć ją do 200* i piec kolejne 40 minut.


14 komentarzy:

  1. piękny chleb! wspaniale się udał!

    OdpowiedzUsuń
  2. dostojny bochenek:) wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
  3. Chleb z dodatkiem buraka to dla mnie nowość:) Poproszę o piętkę;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczny! Nigdy takiego nie robiłam, ani nie jadłam. Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  5. takiego jeszcze nie probowalam ale wyglada cudnie!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Prezentuje się pięknie i na pewno jeszcze lepiej smakuje ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacja. Lubię ciasta i pieczywo z dodatkiem warzyw. A z buraczkami kakaowe muffiny albo ciacho.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda niesamowicie pięknie, no i ten dodatek buraków bardzo mnie ciekawi!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam piec chleb, a to bedzie moj kolejny!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mnie również bardzo ciekawi dodatek buraków w chlebku :) Wygląda pięknie !

    OdpowiedzUsuń
  11. Chlebek z burakami to dla mnie zupełna nowość, ale jeśli jest tak dobry jak ciasto marchewkowe to warto spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudowny i na oko nic nie widać, że z buraków, muszę koniecznie spróbować, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń