i na pewno jeszcze nie raz go powtórzę.
Chleb z burakami na zakwasie
Źródło: The Fresh Loaf
Składniki:
- 425 g mąki pszennej razowej (chlebowej)
- 200 g ugotowanych i startych buraków
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 190 g wody
- 2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce. Wymieszać drewnianą łyżką a następnie zagnieść gładkie ciasto. Zagniatać około 20 minut aż będzie odchodziło od dłoni i powstanie gładka kulka.
Przełożyć do koszyka do wyrastania wysypanego mąką. Odstawić do wyrośnięcia na 3 h. Składać chleb co 30, 60, 90 i 120 minut. Po trzech godzinach uformować bochenek i z powrotem włożyć do koszyka wysypanego mąką. Przykryć ściereczką i włożyć na całą noc do lodówki.
Następnego dnia rano wyciągną chleb i odstawić w temperaturze pokojowej na 1 h. Przed samym pieczeniem naciąć chleb.
Piekarnik nagrzać do 230*. Umieścić naczynie z wodą aby cały czas w piekarniku była para. Piec w tej temperaturze przez 15 minut, a następnie zmniejszyć ją do 200* i piec kolejne 40 minut.
piękny chleb! wspaniale się udał!
OdpowiedzUsuńCudowny chlebuś:)
OdpowiedzUsuńdostojny bochenek:) wspaniały!
OdpowiedzUsuńChleb z dodatkiem buraka to dla mnie nowość:) Poproszę o piętkę;)
OdpowiedzUsuńFantastyczny! Nigdy takiego nie robiłam, ani nie jadłam. Dzięki za inspirację!
OdpowiedzUsuńtakiego jeszcze nie probowalam ale wyglada cudnie!!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się pięknie i na pewno jeszcze lepiej smakuje ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Rewelacja. Lubię ciasta i pieczywo z dodatkiem warzyw. A z buraczkami kakaowe muffiny albo ciacho.
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie pięknie, no i ten dodatek buraków bardzo mnie ciekawi!
OdpowiedzUsuńUwielbiam piec chleb, a to bedzie moj kolejny!
OdpowiedzUsuńcudnie wygląda!
OdpowiedzUsuńMnie również bardzo ciekawi dodatek buraków w chlebku :) Wygląda pięknie !
OdpowiedzUsuńChlebek z burakami to dla mnie zupełna nowość, ale jeśli jest tak dobry jak ciasto marchewkowe to warto spróbować :)
OdpowiedzUsuńCudowny i na oko nic nie widać, że z buraków, muszę koniecznie spróbować, pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń