2013/04/04

Gryczane pierogi z hummusem i burakami




O mojej wielkiej miłości do pierogów wspominałam już kilka razy. Tak samo jak i do hummusu ;) Pomyślałam: dlaczegóżby nie połączyć ich w jedno pyszne danie??? I połączyłam...wyszło przepyszne.Ciasto gryczano-razowe jest cięższe niż tradycyjne pierogowe niemniej jednak tu sprawdza się idealnie. Do smaku dodałam za'atar, na który przepis jest w poprzedniej notce.

Gryczane pierogi z hummusem i burakami

Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka maki pszennej razowej
  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • szczypta soli
  • 1.5 szklanki maślanki
Składniki na farsz:
  • 3 ugotowane buraki (średniej wielkości)
  • 1 szklanka hummusu
  • sól
  • 1 łyżeczka za'atar 
  • pieprz

Przygotowanie:

Buraki zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Dodać hummus. Wymieszać i doprawić. Odstawić i zabrać się za przygotowywanie ciasta.

Mąki wsypać do miski, dodać sól i maślankę. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość ok 3-4 mm i szklanką wykrawać kółka.

Na wykrojone placki nakładać farsz następnie dokładnie skleić. Trzeba uważać aby farsz nie dostał się w miejsce sklejania bo przy gotowaniu pierogi nam się rozkleją.

Wrzucać do gotującej się i lekko osolonej wody. Gotować ok 5 minut od wypłynięcia. Podawać z kwaśną śmietaną albo podsmażoną cebulką.

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. kapitalne te pierożki:) super wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej :) Od jakiegoś czasu mam problemy z blogiem (posty nie wyświetlają się obserwatorom) i na pewien czas postanowiłam założyć drugiego bloga. Obserwowałaś pierwszego bloga, więc teraz zapraszam Cię na drugiego :) http://justbreeakfast2.blogspot.com/
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowite! Kolor piękny i bardzo ciekawa jestem ich smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam takich, ale te kolory przyciągają :) Przepysznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow bardzo ciekawe połączenie :) !

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo fajne, mam ochotę na takie, jestem bardzo ciekawa ich smaku

    OdpowiedzUsuń