O mojej wielkiej miłości do pierogów wspominałam już kilka razy. Tak samo jak i do hummusu ;) Pomyślałam: dlaczegóżby nie połączyć ich w jedno pyszne danie??? I połączyłam...wyszło przepyszne.Ciasto gryczano-razowe jest cięższe niż tradycyjne pierogowe niemniej jednak tu sprawdza się idealnie. Do smaku dodałam za'atar, na który przepis jest w poprzedniej notce.
Gryczane pierogi z hummusem i burakami
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka maki pszennej razowej
- 2 szklanki mąki gryczanej
- szczypta soli
- 1.5 szklanki maślanki
- 3 ugotowane buraki (średniej wielkości)
- 1 szklanka hummusu
- sól
- 1 łyżeczka za'atar
- pieprz
Przygotowanie:
Buraki zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Dodać hummus. Wymieszać i doprawić. Odstawić i zabrać się za przygotowywanie ciasta.
Mąki wsypać do miski, dodać sól i maślankę. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość ok 3-4 mm i szklanką wykrawać kółka.
Na wykrojone placki nakładać farsz następnie dokładnie skleić. Trzeba uważać aby farsz nie dostał się w miejsce sklejania bo przy gotowaniu pierogi nam się rozkleją.
Wrzucać do gotującej się i lekko osolonej wody. Gotować ok 5 minut od wypłynięcia. Podawać z kwaśną śmietaną albo podsmażoną cebulką.
Smacznego!
kapitalne te pierożki:) super wyglądają!
OdpowiedzUsuńale czadowe. :)
OdpowiedzUsuńHej :) Od jakiegoś czasu mam problemy z blogiem (posty nie wyświetlają się obserwatorom) i na pewien czas postanowiłam założyć drugiego bloga. Obserwowałaś pierwszego bloga, więc teraz zapraszam Cię na drugiego :) http://justbreeakfast2.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Niesamowite! Kolor piękny i bardzo ciekawa jestem ich smaku :-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takich, ale te kolory przyciągają :) Przepysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńarcyciekawy pomysł!
OdpowiedzUsuńWow bardzo ciekawe połączenie :) !
OdpowiedzUsuńbardzo fajne, mam ochotę na takie, jestem bardzo ciekawa ich smaku
OdpowiedzUsuń