Jak Wam minął weekend? Mi bardzo dobrze :) Odpoczęłam i wzięłam również udział w Festiwalu Podróżników Trzy Żywioły w Krakowie. Super gratka dla miłośników podróżowania. Serdecznie Wam polecam jeśli jeszcze na nim nie byliście.
Również udało mi się zobaczyć film, który czekał już na mnie od dłuższego czasu. Mowa to o filmie: Musimy porozmawiać o Kevinie. Film nie należy do miłych, łatwych i przyjemnych niemniej jednak bardzo Wam polecam.
A do filmu, wiadomo - przydałoby się coś do pochrupania ;) I tak powstały super zdrowe krakersy, które przygotowuje się bardzo szybko. Jestem pewna, że będą Wam smakować!
Ziołowe - owsiane krakersy z serem feta
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych (błyskawicznych)
- 1/2 szklanki otrębów orkiszowych
- 4 łyżki mąki z ciecierzycy
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej (lub morskiej)
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżeczka suszonego koperku
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki
- 4 łyżki oleju z orzechów włoskich
- 2 jajka
- 100 g fety
Przygotowanie:
W misce wymieszać suche składniki. Następnie jajka ubić z olejem. Wlać mieszaninę do suchych składników. Dodać pokruszony ser feta. Wszystko pomieszać do połączenia składników.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć masę. Wziąć drugi arkusz papieru. Pomiędzy arkuszami rozwałkować masę na grubość ok. 5 mm. zdjąć arkusz z wierzchu. Następnie nożem wykroić kwadraty (albo inne kształty jakie chcecie).
Wstawić do nagrzanego do 180* piekarnika. Piec ok. 25 minut.
Delikatnie przestudzić i można podawać od razu z ulubionym dipem albo same. Zupełnie wystudzone też świetnie smakują.
Smacznego!
świetny pomysł na zdrowszą wersję krakersów :) już teraz wiem, co będę zabierała jako przekąski do szkoły, czy na wycieczki :)
OdpowiedzUsuńTe krakersy są cudne! Bardzo fajny pomysł.
OdpowiedzUsuńSuper zdrowo :) a film jest świetny.
OdpowiedzUsuńWspaniałe :) Do piwka ;)
OdpowiedzUsuńsuper do chrupania:)
OdpowiedzUsuńjadłabym! :)
OdpowiedzUsuńzapraszam na konkursik<3
Chyba je zrobię;)
OdpowiedzUsuńczy mąkę z ciecierzycy można zastąpić np. pelnoziarnistą lub owsianą??
OdpowiedzUsuńŚwietne! Dla Alergika raczej ich nie przerobię:( ale sama już bym schrupała:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńsuper przepis :)
OdpowiedzUsuń