Dzisiaj przepis na super zdrową wersję ciasta bez grama cukru oraz mąki i tłuszczu. Mówię Wam - same pyszności :)
Z przepisem spotkałam się u Magdy i od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować a to ze względu na to, że: po pierwsze ciacho jest super zdrowe, po drugie nie ma cukru więc można jeść bez wyrzutów sumienia ;) a po trzecie .... miksuje się tutaj pomarańcze w całości !!! - i to przekonało mnie najbardziej, bo nigdy nie spotkałam się z takim procederem ;)
Ciasto jest wilgotne i nie za słodkie. Takie w sam raz. Aczkolwiek jeśli wolicie słodsze ciasta - proponuję dodać więcej syropu/miodu. Ze względu na to, że miksowane są tu całe pomarańcze ich smak jest mocno wyczuwalny z lekka nutą goryczy.. Polecam do wypróbowania :)
Migdałowe ciasto z całą pomarańczą
Źródło: FitFoodPolska
Składniki:
- 2 pomarańcze
- 6 jajek
- 250 g zmielonych migdałów
- 150 g syropu z agawy (lub miodu)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- płatki migdałów do posypania
Przygotowanie:
Pomarańcze należy sparzyć wrzątkiem i zostawić w misce z wodą na 2h. Potem dobrze wysuszyć.
Do kielicha blendera wrzucić jajka i syrop z agawy (lub miód). Zmiskować. Następnie wrzucić sparzone całe pomarańcze ze skórką* i zmiksować na jednolitą masę. Dodać zmielone migdały z proszkiem do pieczenia i zmiksować po raz ostatni.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Posypać płatkami migdałowymi.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180* przez 45 minut! Po upieczeniu ostudzić i następnie jeść bez skrupułów ;) Najlepiej oglądając kanał Magdy bo można się tam dowiedzieć wiele wartościowych rzeczy :)
* ja pokroiłam je na mniejsze kawałki, żeby się lepiej miksowało ale Magda dała w całości :)
Fajne, ciekawe czy wyszloby bez proszku? Musze sprobowac. Ja robie ciasto czekoladowe bez maki i spulchniaczy i wyrasta (poki co jeszcze nie zamiescilam na blogu). Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńooojj zjadłabym takie, zjadła!
OdpowiedzUsuńCzy nie czuć goryczki od skórki pomaranczy?
OdpowiedzUsuńtak jak napisałam, że smak jest wyczuwalny ale lepiej doprecyzuję ;) czuć charakterystyczną goryczkę dla pomarańczy aczkolwiek ciasto dalej jest smaczne :)
Usuńto ja się wezmę i poczęstuję:) pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńJa robiłam podobne ciasto, ale z całych.. cytryn :) Z tym, że w tamtym przepisie cytryny się gotuje. Niestety cytrynowa goryczka jest wyczuwalna i nie wszystkim smakuje.
OdpowiedzUsuńZ pomarańczą na pewno wypróbuję, a cytrynową może kiedyś na blogu.. ;)
Tutaj też da się wyczuć nutę goryczy aczkolwiek nie jest to bardzo przykre ;)
UsuńCzyli ciasto "samo zdrowie" :) Ciekawa jestem, jak smakuje, bo jakbym miała patrzeć na wygląd, to mam tu przekąskę idealną do kawki, którą teraz piję :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe, nigdy nie używałam pomarańczy w całości, jest taki przepis na ciasto mandarynkowe, również z całych mandarynek, zawsze się zastanawiam nad nim ale jeszcze nie miałam odwagi upiec:)
OdpowiedzUsuńciekawa jestem jak smakuje - juz sie czestuje:) zrobie przy najblizszej okazji - pozdrawiam serdecznie agata
OdpowiedzUsuńMmm... musi być pyszne! Robiłam kiedyś muffinki oparte właśnie na zmielonych migdałach (choć u mnie była też mąka) i smakowały rewelacyjnie, więc ciacho musi być dobre!:) A tu jeszcze ta pomarańcza! :)
OdpowiedzUsuńświetne ciasto na wiosnę:)
OdpowiedzUsuńna pewno było pyszne, tak wygląda;)
Fajny pomysł, uwielbiem migdały :) Pozdrowienia z Krk :)
OdpowiedzUsuńRobiłam dokładnie takie same, tylko w wersji czekoladowej (przepis jest na moich wypiekach) i uważam je za jedne z najgenialniejszych ciast na świecie.
OdpowiedzUsuńZ pewnością pyszne! Już myślę nad migdałowym ale bez jajek:)
OdpowiedzUsuńZaintrygowałaś mnie tym miksowaniem całych pomarańczy, zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńpyszne jest to ciasto , robiłam je też po obejrzeniu filmiku Magdy, pare miesiecy temu :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam Magde <3