Na blogu była już alternatywa dla tradycyjnej pizzy w wersji kalafiorowej. Dzisiaj kolejna - tym razem z kaszy jaglanej. W smaku pyszna z delikatnie chrupiącym akcentem aczkolwiek do tradycyjnej pizzy trochę jej daleko ;) Serdecznie polecam wszystkim ze względu na bardzo dobre właściwości kaszy jaglanej a w szczególności osobom na diecie bezglutenowej i lekkostrawnej.
Jaglana "pizza" z cukinią i pomidorami
Składniki:
- 1/2 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej
- 1.5 szklanki wody (ze szczyptą kurkumy) + 1/2 szklanki (dodatkowo)
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 4 łyżki mąki z ciecierzycy
- duża szczypta soli
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- szczypta pieprzu cayenne
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 pęczek szczypiorku wraz z młodą cebulką
- pomidory (ja użyłam koktajlowych ale każde będą dobre)
- 200 g cukinii pokrojonej w plasterki
- zielone oliwki
- mieszanka ziół do posypania
- ser zółty do posypania (opcjonalnie dla nie - wegan)
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną dobrze płuczemy i przelewamy wrzątkiem aby pozbyć się goryczy. Wsypujemy ją do garnka i zalewamy 1.5 szklanki wrzątku z kurkumą. Delikatnie solimy i gotujemy ok 12 minut aż cała woda wyparuje.
Do ugotowanej kaszy dodajemy resztę składników oraz posiekany szczypiorek i 1/2 szklanki wody. Mieszamy wszystko do połączenia składników.
Przekładamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ja użyłam kamienia do pizzy i sprawdził się świetnie!). Formujemy okrągły placek.
Na to układamy surową cukinie pokrojoną w plasterki oraz pomidory i zielone oliwki. Posypujemy dodatkowo ziołami.
Pieczemy około 35 minut w 180*. W wersji nie - wegańskiej na tym etapie możemy dorzucić ser żółty i dopiec dodatkowe 3-4 minuty.
Smacznego!
kaszę jaglaną bardzo lubię, jem ją na różne sposoby, ale tak jeszcze nigdy :) wygląda bardzo zachęcająco!
OdpowiedzUsuńpomysłowy, zdrowy sposób na niezdrową pizzę:D
OdpowiedzUsuńOryginalne danie, kolorowe i zdrowe:) Zapisuję;)
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalnie i ciekawie ! No i bardzo zdrowo !!!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł i na pewno smaczna:)
OdpowiedzUsuńZdjęcie z lotu ptaka przygotowanej do zapieczenia pizzy bardzo fajne Ci wyszło - wiosenne bardzo i metodycznie poukładane składniki:)
Wygląda smakowicie. Można użyć wegański ser żółty:)
OdpowiedzUsuńCo za pomysł :) Ja u siebie raczej nigdzie nie kupię mąki z ciecierzycy... Wgląda pięknie, achhh...:)
OdpowiedzUsuńJa od jakiegoś czasu robię z kaszą manną ;) ale z kaszy jaglanej też muszę wypróbować bo ją uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńzapraszam na http://vegespot.pl - to taki durszlak tylko dla blogów wegetariańskich ;)
I jest jeszcze malutki błąd:
OdpowiedzUsuń"1/2 nieugotowanej kaszy jaglanej "
Nie ma info czego 1/2. Szklanki?
Aniko dzięki za zwrócenie uwagi :) Już poprawiam ;)
UsuńA na wegetariańskiego durszlaka chętnie się dopisze :D
bardzo podoba mi się taki pomysł na pizze :) uwielbiam kasze jaglaną, a w ten sposób jeszcze nigdy jej nie wykorzystywałam
OdpowiedzUsuńCzy mozna dodac zwykla make i zwykle drozdze?
OdpowiedzUsuńCZY mozna zmienic na zwykle drozdze i zwykla make? Wyjdzie?
OdpowiedzUsuńpłatki drożdżowe można pominąć, gdyż one nie maja tutaj w działaniu pobudzić pizzę do rośnięcia ;) Aczkolwiek dobrze jest je dodać. Natomiast mąka z ciecierzycy wydaje mi się,że może zostać zastąpiona.
Usuń