2013/04/22

Wegańska jaglana "pizza" z cukinią i pomidorami (bezglutenowa)




Na blogu była już alternatywa dla tradycyjnej pizzy w wersji kalafiorowej. Dzisiaj kolejna - tym razem z kaszy jaglanej. W smaku pyszna z delikatnie chrupiącym akcentem aczkolwiek do tradycyjnej pizzy trochę jej daleko ;) Serdecznie polecam wszystkim ze względu na bardzo dobre właściwości kaszy jaglanej a w szczególności osobom na diecie bezglutenowej i lekkostrawnej.

Jaglana "pizza" z cukinią i pomidorami

Składniki:
  • 1/2 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej 
  • 1.5 szklanki wody (ze szczyptą kurkumy)  + 1/2 szklanki (dodatkowo)
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 4 łyżki mąki z ciecierzycy
  • duża szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 pęczek szczypiorku wraz z młodą cebulką
Dodatki:
  • pomidory (ja użyłam koktajlowych ale każde będą dobre)
  • 200 g cukinii pokrojonej w plasterki
  • zielone oliwki
  • mieszanka ziół do posypania 
  • ser zółty do posypania (opcjonalnie dla nie - wegan)

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną dobrze płuczemy i przelewamy wrzątkiem aby pozbyć się goryczy. Wsypujemy ją do garnka i zalewamy 1.5 szklanki wrzątku z kurkumą. Delikatnie solimy i gotujemy ok 12 minut aż cała woda wyparuje.

Do ugotowanej kaszy dodajemy resztę składników oraz posiekany szczypiorek i 1/2 szklanki wody. Mieszamy wszystko do połączenia składników.

Przekładamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ja użyłam kamienia do pizzy i sprawdził się świetnie!). Formujemy okrągły placek. 



Na to układamy surową cukinie pokrojoną w plasterki oraz pomidory i zielone oliwki. Posypujemy dodatkowo ziołami.


Pieczemy około 35 minut w 180*. W wersji nie - wegańskiej na tym etapie możemy dorzucić ser żółty i dopiec dodatkowe 3-4 minuty.


Smacznego!

14 komentarzy:

  1. kaszę jaglaną bardzo lubię, jem ją na różne sposoby, ale tak jeszcze nigdy :) wygląda bardzo zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
  2. pomysłowy, zdrowy sposób na niezdrową pizzę:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Oryginalne danie, kolorowe i zdrowe:) Zapisuję;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo oryginalnie i ciekawie ! No i bardzo zdrowo !!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł i na pewno smaczna:)
    Zdjęcie z lotu ptaka przygotowanej do zapieczenia pizzy bardzo fajne Ci wyszło - wiosenne bardzo i metodycznie poukładane składniki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smakowicie. Można użyć wegański ser żółty:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Co za pomysł :) Ja u siebie raczej nigdzie nie kupię mąki z ciecierzycy... Wgląda pięknie, achhh...:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja od jakiegoś czasu robię z kaszą manną ;) ale z kaszy jaglanej też muszę wypróbować bo ją uwielbiam ;)

    zapraszam na http://vegespot.pl - to taki durszlak tylko dla blogów wegetariańskich ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. I jest jeszcze malutki błąd:
    "1/2 nieugotowanej kaszy jaglanej "
    Nie ma info czego 1/2. Szklanki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniko dzięki za zwrócenie uwagi :) Już poprawiam ;)

      A na wegetariańskiego durszlaka chętnie się dopisze :D

      Usuń
  10. bardzo podoba mi się taki pomysł na pizze :) uwielbiam kasze jaglaną, a w ten sposób jeszcze nigdy jej nie wykorzystywałam

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy mozna dodac zwykla make i zwykle drozdze?

    OdpowiedzUsuń
  12. CZY mozna zmienic na zwykle drozdze i zwykla make? Wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. płatki drożdżowe można pominąć, gdyż one nie maja tutaj w działaniu pobudzić pizzę do rośnięcia ;) Aczkolwiek dobrze jest je dodać. Natomiast mąka z ciecierzycy wydaje mi się,że może zostać zastąpiona.

      Usuń