Od dłuższego czasu szukałam razowego makaronu na lasagne - niestety bezskutecznie. Właśnie dlatego postanowiłam zrobić eksperyment i stworzyć proponowaną wersję. Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma ;) Powiem szczerze, że w smaku naprawdę nie odbiega od tradycyjnej. A jest o wiele zdrowsza!
Lazania z cukinią i macą
Składniki:
- 200 g pełnoziarnistej macy
- 500 g startej cukinii
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 250 g sera ricotta
- puszka pomidorów
- 50 g sera żółtego (do posypania)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na początku zabieramy się za farsz: cukinię trzeba zetrzeć na małych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy posiekaną cebulę i podsmażamy do momentu aż cebula będzie szklista. Następnie dodajemy czosnek. Jak czosnek będzie juz trochę podsmażony dodajemy startą cukinię. Całość powinna się smażyć około 5 minut. Po tym czasie dodajemy ricottę i mieszamy do połączenia. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.
Pomidory miksujemy na gładką konsystencję.
Do naczynia żaroodpornego wylewamy na dno trochę sosu pomidorowego. Na to kładziemy macę, następnie masę z cukinii. Następnie maca, masa z cukinią oraz 3-4 łyżki sosu pomidorowego. I tak kolejne warstwy. Na ostatnią warstwę masy z cukinii kładziemy macę, posypujemy serem i zalewamy resztą pomidorów.
Pieczmy około 25-30 w 180*
Smacznego!
pomysł wydaje mi się super:) taki niespotykany:) wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :)
OdpowiedzUsuńJa wczoraj robiłam zwykłą lasagne na płatach makaronowych :)
A to ci dopiero, świetny pomysł, mimo, że tu u mnie można dostać różne płaty do lasagne, Twoja propozycja jest bardzo kusząca, bo taka niestandardowa :-)
OdpowiedzUsuńniezły pomysł, muszę kiedyś przetestować ;)
OdpowiedzUsuńAle fajny pomysł!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńZrobiłam!:) zapraszam sama oceń jak wyszło:)
OdpowiedzUsuń