2013/04/15

Lazania z macy z cukinią (Zucchini Matzo Lasagne)


Od dłuższego czasu szukałam razowego makaronu na lasagne - niestety bezskutecznie. Właśnie dlatego postanowiłam zrobić eksperyment i stworzyć proponowaną wersję. Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma ;)  Powiem szczerze, że w smaku naprawdę nie odbiega od tradycyjnej. A jest o wiele zdrowsza!

Lazania z cukinią i macą

Składniki:
  • 200 g pełnoziarnistej macy
  • 500 g startej cukinii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 250 g sera ricotta
  • puszka pomidorów
  • 50 g sera żółtego (do posypania)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Na początku zabieramy się za farsz: cukinię trzeba zetrzeć na małych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy posiekaną cebulę i podsmażamy do momentu aż cebula będzie szklista. Następnie dodajemy czosnek. Jak czosnek będzie juz trochę podsmażony dodajemy startą cukinię. Całość powinna się smażyć około 5 minut. Po tym czasie dodajemy ricottę i mieszamy do połączenia. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.

Pomidory miksujemy na gładką konsystencję.

Do naczynia żaroodpornego wylewamy na dno trochę sosu pomidorowego. Na to kładziemy macę, następnie masę z cukinii. Następnie maca, masa z cukinią oraz 3-4 łyżki sosu pomidorowego. I tak kolejne warstwy. Na ostatnią warstwę masy z cukinii kładziemy macę, posypujemy serem i zalewamy resztą pomidorów. 

Pieczmy około 25-30 w 180*

Smacznego!


6 komentarzy:

  1. pomysł wydaje mi się super:) taki niespotykany:) wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł :)
    Ja wczoraj robiłam zwykłą lasagne na płatach makaronowych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A to ci dopiero, świetny pomysł, mimo, że tu u mnie można dostać różne płaty do lasagne, Twoja propozycja jest bardzo kusząca, bo taka niestandardowa :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. niezły pomysł, muszę kiedyś przetestować ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam!:) zapraszam sama oceń jak wyszło:)

    OdpowiedzUsuń