2013/04/19

Kokosowe penkejki (bezglutenowe)



Pancakes - jedno z moich ulubionych śniadań i czasem kolacji ;). Uwielbiam w każdej postaci. Najlepiej z truskawkową konfiturą polane ulubionym syropem klonowym (miodem) albo z dużą ilością jagód. I zawsze jest ich za mało ;) Kiedy nie wiem co zrobić sobie do jedzenia (a czasami tak się zdarza :P) to jest to dla mnie za każdym razem strzał w dziesiątkę!

W tej wersji są idealne dla tych, którzy naprawdę lubią kokos. Jest on mocno wyczuwalny! Jak dla mnie są smaczne i dobre. Ale i tak najbardziej lubię w wersji klasycznej.

Ciekawostka: Kokos jest doskonały dla osób cierpiących na alergie pokarmowe. Polecany jest tym, którzy uczuleni są n a orzechy, pszenicę, soję czy na inne produkty uważane za alergenne. Mąka kokosowa ma więcej białka niż mąka pszenna oraz o kilka razy więcej błonnika.

Kokosowe pancakes ok 8 szt.

Składniki:
  • 2 jajka
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 6 łyżek mąki kokosowej
  • 1/8 łyżeczki sody

Przygotowanie:

Jajka zmiksuj z mleczkiem kokosowym, solą i cukrem. Następnie dodaj mąkę kokosową razem z proszkiem. Zmiksować dokładnie wszystkie składniki.

Na patelni rozgrzać trochę oleju kokosowego. Nakładać łyżką nieduże porcje ciasta ( placuszki o ok. 7 cm średnicy). Smażyć na złoty kolor. Podawać z czym tylko macie ochotę! :)

8 komentarzy:

  1. Takie pankejki muszą rozpływać się w ustach :) Uwielbiam posmak kokosa, a te są kokosowe właściwie potrójnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. ale puszyste i delikatne:) idealne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie dość, że pankejki, to jeszcze kokosowe mniam <3 rajskie śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy przepis, nabrałam ochoty na takie pyszności, mój alergik też byłby zadowolony :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. z jagodami i ja bardzo lubię - chyba mój ulubiony dodatek :)

    OdpowiedzUsuń