Pancakes - jedno z moich ulubionych śniadań i czasem kolacji ;). Uwielbiam w każdej postaci. Najlepiej z truskawkową konfiturą polane ulubionym syropem klonowym (miodem) albo z dużą ilością jagód. I zawsze jest ich za mało ;) Kiedy nie wiem co zrobić sobie do jedzenia (a czasami tak się zdarza :P) to jest to dla mnie za każdym razem strzał w dziesiątkę!
W tej wersji są idealne dla tych, którzy naprawdę lubią kokos. Jest on mocno wyczuwalny! Jak dla mnie są smaczne i dobre. Ale i tak najbardziej lubię w wersji klasycznej.
Ciekawostka: Kokos jest doskonały dla osób cierpiących na alergie pokarmowe. Polecany jest tym, którzy uczuleni są n a orzechy, pszenicę, soję czy na inne produkty uważane za alergenne. Mąka kokosowa ma więcej białka niż mąka pszenna oraz o kilka razy więcej błonnika.
Kokosowe pancakes ok 8 szt.
Składniki:
- 2 jajka
- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 6 łyżek mąki kokosowej
- 1/8 łyżeczki sody
Przygotowanie:
Jajka zmiksuj z mleczkiem kokosowym, solą i cukrem. Następnie dodaj mąkę kokosową razem z proszkiem. Zmiksować dokładnie wszystkie składniki.
Na patelni rozgrzać trochę oleju kokosowego. Nakładać łyżką nieduże porcje ciasta ( placuszki o ok. 7 cm średnicy). Smażyć na złoty kolor. Podawać z czym tylko macie ochotę! :)
Takie pankejki muszą rozpływać się w ustach :) Uwielbiam posmak kokosa, a te są kokosowe właściwie potrójnie!
OdpowiedzUsuńale puszyste i delikatne:) idealne!
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie, kocham kokos;)
OdpowiedzUsuńNie dość, że pankejki, to jeszcze kokosowe mniam <3 rajskie śniadanie
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie ;D
OdpowiedzUsuńsuper-zdrowe pyszności:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, nabrałam ochoty na takie pyszności, mój alergik też byłby zadowolony :-)
OdpowiedzUsuńz jagodami i ja bardzo lubię - chyba mój ulubiony dodatek :)
OdpowiedzUsuń