.... czyli miękkie i lekko klejące słodkie bułeczki z przepysznym nadzieniem. W sam raz na drugie śniadanie do pracy albo na podwieczorek przy herbatce (zielonej oczywiście ;]).
Składniki na ciasto (na około 8 dużych drożdżówek):
- 500 g mąki pszennej (u mnie typ 405)
- 1 łyżeczka soli
- 7 g suchych drożdży
- 5 łyżek drobnego cukru
- 50 g miękkiego masła
- 225 ml letniego mleka
- 1 jajko
Składniki na sezamowo-rodzynkowe nadzienie:
- 2/3 szklanki rodzynek
- 4 łyżki prażonych ziaren sezamu
- 1 szklanka pokruszonych herbatników Digestive
- 2 łyżki mleka ryżowego
- 2 łyżki stopionego masła do posmarowania
- 2 łyżki cukru trzcinowego do posypania
Polewa:
- 1 szklanka przesianego cukru-pudru
- 3 łyżki ciepłego mleka ryżowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Mąkę
przesiać. Dodać drożdże, cukier, sól, masło, następnie mleko i jajko.
Wymieszać i wyrabiać ręcznie przez
kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką, pozostawić do podwojenia objętości (około
1,5 h).
Ciasto
wyjąć, zagnieść, rozwałkować na kwadrat o boku 30 cm. Posmarować
roztopionym masłem, posypać cukrem, następnie posmarować przygotowanym wcześniej nadzieniem. Zwinąć. Zwinięty rulonik pokroić na kilka części i układać stroną
rozciętą na blaszce. Przykryć, pozostawić do
wyrośnięcia na 45 minut. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC.
Następnie przygotować glazurę: zmieszać składniki na gładką masę. Ostudzone drożdżówki ozdobić polewą.
Smacznego :)
O, świetne. :) Sezamowych jeszcze nie widziałam. Twoje drożdżówki wyglądają bardzo kusząco.
OdpowiedzUsuńsmak dzieciństwa :d
OdpowiedzUsuńJa też mam taki swój przepis.. na pyszne bułeczki:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie:)
Pięknie się prezentują te twoje cudeńka:)
Pozdrawiam:)
Wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńależ apetyczne bułeczki! a ja jestem przed śniadaniem.....;)
OdpowiedzUsuńO ja... pyszne! jak ładnie zwinięte... i ten lukier :)
OdpowiedzUsuńale patetyczne:) wspaniałe!
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyglądają. Muszą być pyszne. :)
OdpowiedzUsuńO rany!!! Ale apetycznie wygląda ta drożdżówka!
OdpowiedzUsuńZmieniłam adres bloga, dlatego jeśli obserwowałas Relishingmeals.blogspot.com obserwujesz, jest już nieaktualny. Problemy techniczne były tego powodem. :( Zapraszam na nowy: relishmeals.blogspot.com
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
whiness
Strasznie apetyczne, piękne! :)
OdpowiedzUsuń