2012/11/02

Dyniowe croissanty



Ostatnio dużo się dzieje także bez zbędnego rozpisywania się przedstawiam Wam prosty i pyszny przepis na szybkie śniadanie albo podwieczorek. A dzięki dyniowym przetworom będę mogła cieszyć podniebienie takim smakołykiem nawet w środku zimy ;) Serdecznie polecam!

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 250 g sera białego (najlepiej 3x mielony)
  • 125 g puree z dyni
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 żółtko + 1 jajko
  • cukier cynamonowy do posypania (albo inny)

Przygotowanie:

Ser biały mieszamy z puree z dyni, żółtkiem, cynamonem i cukrem. Następnie arkusz ciasta francuskiego kroimy na kwadraty. Każdy kawałek smarujemy w środku rozkłóconym jajkiem, kładziemy 1-2 łyżki nadzienia i zaklejamy brzegi na kształt trójkąta. Następnie układamy na papierze do pieczenia, smarujemy wierzch resztą jajka, posypujemy cukrem cynamonowym (może być też zwykły cukier albo cukier brązowy). Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180* i pieczemy około 15-17 minut aż będą rumiane. Studzimy i zjadamy!

Smacznego!

18 komentarzy:

  1. Ciasto francuskie jest świetne, ja też uwielbiam dodawać owoce ze słoiczka, które robiłam latem:) pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. No to rewolucja :) Chociaż przestaje mnie zdziwić to, że dynię da się dodać do wszystkiego, a i tak smakuje dobrze :) Taki sernikowy wkład musiał smakować świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. genialne!
    świetny przepis, super pomysł:)
    częstuję się

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm, ciasta francuskiego z dynią jeszcze nie łączyłam, ale widzę, że to pomysł doskonały!

    OdpowiedzUsuń
  5. ciasto francuskie kooocham! A jeszcze to domowej roboty, mm:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jeszcze sama nigdy nie robiłam ale muszę się w końcu zabrać ;)

      Usuń
  6. Proste i pyszne. Mimo, że podjadam ciasto mamy nabrałam ochoty:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Widzę, że dynia wszędzie króluje! Pysznie wyglądają! i masz takie krakowskie serweteczki, widzę, że się przygotowujesz na przyjazd do Krakowa :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Może kiedyś przekonam się do tej dyni;) Wyglądają świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Takich jeszcze nie widziałam. Intrygujące.
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  10. Super przepis, prosty a pyszny. Zawsze mam mrożone ciasto francuskie w zapasie dla niespodziewanych gości :) Pozdrawiam:)
    kasia
    notatnikkulinarny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń