2012/05/20

Jajko w awokado



Idealna propozycja na niedzielne spokojne śniadanie (i nie tylko ;). Prosta, smaczna i zdrowa :) U mnie z pewnością będzie się często pojawiać.

Składniki:
  • awokado
  • jajko
  • oliwa z oliwek/ masło (opcjonalnie)
  • sól i pieprz
  • dowolne kiełki
Przygotowanie:

Awokado kroimy na pół i uwalniamy z pestki ;) Następnie kroimy na ok 1,5 cm plasterek (nie obieramy) i poszerzamy miejsce po pestce, tak aby zmieściło się jajko ;). Do małego pojemnika wbijamy jajo. Na patelnię z niewielką ilością oliwy lub masła (można pominąć) kładziemy awokado i we wgłębienie wlewamy wcześniej rozbite jajko. Przykrywamy przykrywką i smażymy kilka minut aż jajko będzie miało pożądaną konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy kiełkami i zajadamy :)

Smacznego!
 

8 komentarzy:

  1. Pysznie to wykonałaś Kasiu, same zdrowie na śniadanie! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo zachęcająco i nawet ja bym się skusiła na takie śniadanie mimo, że nie przepadam za awokado.

    Z pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja do końca nie wiem jak smakuje takie prawdziwe awokado, ale sam pomysł jest naprawdę ciekawy i pewnie bym się skusiła. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł. Uwielbiam takie miksy smaków ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Powiem Ci, że super oryginalny pomysł, nie wpadłabym na to :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo mi się podoba takie awokado z jajem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealna propozycja na każdy dzień, bym powiedziała. Uwielbiam awokado, to podobno naturalne masło z niesamowitym delikatnym smakiem.

    Co Dziś Zjem Na Śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam nadzieję, że będzie wam smakowało :)

    OdpowiedzUsuń