Wiem, nazwa może nie brzmieć zachęcająco ;) Ja natomiast lubię testować różne ciekawe smaki, więc nie mogłam przejść obojętnie obok tego koktajlu ;) I w tym momencie jest on jednym z moich ulubionych. Prosty i orzeźwiający z mnóstwem witamin. Na wiosnę takie lubię najbardziej! Zachęcam gorąco do wypróbowania :)
Składniki:
- 50 g surowego szpinaku*
- 2 dojrzałe banany
- pół szklanki wody
Przygotowanie:
Sposób wykonania jest
bardzo prosty – wszystkie składniki miksujemy w blenderze. Jednak
koniecznie w określonej kolejności: Najpierw szpinak miksujemy w blenderze z wodą i dopiero
kiedy jest on dokładnie rozdrobniony dodajemy banany. Gotowe. Ważne jest żeby zachować tą kolejność.
Smacznego :)!
*W idealnym świecie najlepiej by było jakby trafił się szpinak z ekologicznej polskiej uprawy no ale wiadomo, że różnie to bywa ;)
*Przepis zaczerpnięty z Magazynu Vege nr 2/2012
Już prędzej z bazylią bym spróbowała :P Szkoda byłoby mi banana na taki eksperyment :)
OdpowiedzUsuńJa bym dodała jeszcze pomarańczę, ale bez pomarańczy też jest pyszny :-)
OdpowiedzUsuńfajna ta zieleń!
OdpowiedzUsuńJeszcze nie próbowałam takiego polączenia ale warto bo tyle tam żelaza że aż się krew cieszy:-)
OdpowiedzUsuńWarto znieść weryfikację obrazkową bo moderacja w zupelności starcza:-)
super blog ;)
OdpowiedzUsuńŻeby szpinak z bananem mieszać to bym nie wpadła, ale może kiedyś się skuszę :)
OdpowiedzUsuńostatnio zbieram przepisy na takie koktajle, nie wpadałbym na połączenie szpinaku i banana! :) super!
OdpowiedzUsuńJa też się zabrałam za robienie takich miksów ;) teraz jeszcze muszę się dorobić sokowirówki :D
UsuńALE FAJNY KOKTAJL! SUPER!!!
OdpowiedzUsuńOstatnio postawiłam zagrać w zielone i zrobiłam koktajl szpinakowy w wersji wytrawnej z ogórkiem i spiruliną. Kolorek jednak się nie różni:)
OdpowiedzUsuńGorąco pozdrawiam:)
dlaczego kolejność blendowania jest taka ważna?
OdpowiedzUsuńchyba muszę kupić sobie blender i robić różne koktajle:)
Wydaje mi się, że chodzi o strukturę szpinaku i banana. Banan bez problemu zmiksuje się na gładko a ze szpinakiem może być już gorzej. Więc chyba dlatego ;)
UsuńA blender to supuper sprawa! Ja sobie nie wyobrażam bez niego mojej kuchni ;)
Zaskakujące połączenie! Ciekawa jestem tego smaku!
OdpowiedzUsuń