Z małym opóźnieniem ale jest :) żeby nie było, że nie świętowałam Światowego Dnia Chleba ;) Chleb jest pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu. Przepis przed modyfikacjami znalazłam u Ewy - mojego chlebowego guru ;)
Składniki:
- 250 g mąki pszennej (użyłam 650)
- 250 g maki pszennej pełnoziarnistej
- 1 plaska łyżeczka soli
- 300 g letniej wody
- 8 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczkę suchych
- 150 g zakwasu żytniego (dokarmionego 8-12 godzin wcześniej, pracującego)
- 3 łyżki maku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki według kolejności włożyć do dużej miski. Mieszać łyżką a potem zagnieść ręką (można też połączyć za pomocą miksera). Ciasto powinno być dość gęste. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2h. Gdy ciasto już wyrośnie przełożyć je do wysmarowanej tłuszczem keksówki i odstawić do wyrośnięcia na ok 1h. Nagrzać piekarnik do 210*. Przed samym pieczeniem spryskać chleb oliwą i posypać lekko mąką. Piec chleb ok. 40 minut. Studzić na kratce.
Domowy chleb... Już wyobrażam sobie jak wspaniale musi pachnieć i smakować, zwłaszcza jeszcze ciepły :)
OdpowiedzUsuńfantastyczny! taki chleb własnej roboty to powód do dumy:) gratuluję, może i mi się kiedyś uda ;)
OdpowiedzUsuńśliczny chlebek :)
OdpowiedzUsuńKasiu, dziękuję, dziękuję bardzo, że się skusiłaś i upiekłaś i to chlebek na zakwasie! Wygląda wspaniale, już pisałam na facebook-u - masz rękę do chclebów, teraz już musisz piec;)
OdpowiedzUsuńA zdjęcia prześliczne!!! Pozdrawiam serdecznie i częstuję się kromeczką;)
bardzo apetyczny chlebek:) porywam 2 kromeczki:D
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek :-)
OdpowiedzUsuńU mnie też pachnie w domu takim wypiekiem :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
chlebek wygląda super, ale najbardziej zauroczył mnie ten słoiczek na miód z pszczółką :)
OdpowiedzUsuńAllegro :)
UsuńZ takim chlebkiem to każde śniadanie smakuje wspaniale :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTez chce sie nauczyc hodowac zakwas, ale nie wiem czy podolam :(
OdpowiedzUsuńTeraz jest dobry moment, bo grzeją w kaloryferach i zakwas będzie miał idealne środowisko ;) Nie jest to kosztowny eksperyment więc można spróbować. Trzeba tylko pamiętać żeby go codziennie dokarmić póki rośnie w siłę ;)
Usuńwspaniałe są chleby pieczone w domu, te kupne się nie umywają :-)
OdpowiedzUsuńa szczególnie te na zakwasie :)
UsuńMi na zakwasie nie wychodzi, nie jestem dobrą mamą dla zakwasu, zawsze zapomnę go dokarmić :)
OdpowiedzUsuńja tez często zapominam ;) Ale nie zrażam się i próbuję dalej :)
Usuńwygląda bardzo okazale, jest świetny.
OdpowiedzUsuńtaki chlebek z masłem mógłby mnie uszczęśliwić
OdpowiedzUsuńchleb prosty ,ale jak pięknie wyrośnięty i idealnie upieczony , śliczny
OdpowiedzUsuńWłaśnie taki lubię... Czuję lekką kwaskowość żytniej mąki i zakwasu. Wygląda slicznie..To złe słowo-perfekcyjnie!
OdpowiedzUsuńi tylko masło do tego;)))
OdpowiedzUsuńp.s. zapraszam do siebie na konkurs;)