2013/03/18

Pretzel White Chocolate Chip Cookies czyli ciasteczka z białą czekoladą i solonymi paluszkami



Dzisiaj coś dla dla tych, którzy nie mogą się zdecydować czy mają ochotę na coś słonego do pochrupania czy może jednak ciasteczko ;) Ciasteczka są przepysznie kruche z delikatną słoną nutą.

Pretzel White Chocolate Chip Cookies (ok.30szt.)


Składniki:
  •  250 g miękkiego masła
  •  3/4 szklanki cukru trzcinowego
  •  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  •  2 jajka (w temperaturze pokojowej) 
  •  1 łyżeczka soli himalajskiej (lub morskiej)
  •  1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  3 szklanki mąki pszennej
  •  1.5 szklanki pokruszonych solonych paluszków
  •  200 g posiekanej białej czekolady

Przygotowanie:


W dużej misce należy zmiksować miękkie masło razem z cukrem na gładką masę (ok. 3 minut). Następnie dodać ekstrakt i jajka (jedno po drugim). W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Stopniowo dodawać do maślanej masy i zmiksować do połączenia składników. Na końcu wsypać pokruszone paluszki (nie na proszek tylko na drobne kawałeczki) oraz posiekaną czekoladę. Wymieszać drewnianą łyżką do połączenia.

Piec w 180* przez ok 15 minut aż lekko się przyrumienią. Studzić na kratce.

Smacznego!!  

 


10 komentarzy:

  1. Prawdziwe mistrzostwo świata :)

    OdpowiedzUsuń
  2. genialny przepis:)pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł :) Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale fajne:) niezłe połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne, takie dwa w jednym :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja bym nawet na miazgę pokruszyła słone paluszki :) Uwielbiam to połączenie, często jem słone paluszki na zmianę z czekoladą :D I nie wiem nigdy, na którym kęsie przestać - słonym czy słodkim ;P

    OdpowiedzUsuń
  7. Najczęściej sięgam po słodkie, ale z takim słonym akcentem... muszą być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubię połączenie smaku słodkiego i słonego, to coś dla mnie, a do tego biała czekolada... kocham białą czekoladę i wszystko, co z niej zrobione!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo oryginalny pomysł, podoba mi się ogromnie :) Bo choć słodko-słone połączenie nie jest dla mnie nowością, o białej czekoladzie z paluszkami słyszę po raz pierwszy :)

    OdpowiedzUsuń