2013/04/17

Kruche wiosenne kwiatki (kruche ciasteczka)



Czyż nie są urocze ;)??
Sam pomysł na ich wygląd znalazłam  w internecie. Wykonanie tak mi się spodobało, że długo nie musiałam czekać. Wzięłam mój ulubiony przepis na kruche ciasteczka i zrobiłam :)
Ciacha są delikatne i słodkie. Raczej nie z kategorii "dietetycznych". Takie idealne dla łasuchów ;) Dodatek barwionego cukru można pominąć. Tez będą świetne!


Kruche wiosenne kwiatki (kruche ciasteczka)

Składniki:
  • 230 g miękkiego masła
  • 175 g cukru pudru
  • 1 jajko (w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej (lub morskiej)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4-5 łyżek cukru kryształu (opcjonalnie)
  • różowy barwnik w proszku (opcjonalnie)

Przygotowanie:

W dużej misce zmiksować miękkie masło razem z cukrem na gładką i puszystą masę. Następnie dodać jajko oraz ekstrakt waniliowy i dobrze zmiksować. 
W mniejszej misce połączyć mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.
Suche składniki przesiać do maślanej masy. Zmiksować do połączenia ,a następnie zagnięść rękoma. Uformować kulę i schłodzić około 30 minut. 

Do woreczka strunowego nasypać cukier, dodać szczyptę barwnika i 2-3 kropelki wody. Zamknąć woreczek i dobrze potrząsną aż cały cukier zabarwi się na pożądany kolor.

Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w kolorowym cukrze. Ułożyć na papierze do pieczenia i naciąć nożyczkami 2 razy po przekątnej i jeszcze dodatkowy raz tak aby kulka po rozwinięciu przypominała rozwinięty kwiatek.

Pinterest
Ułożone na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciasteczka piec około 10 - 12 minut w 180*. Studzić na kratce. A następnie jeść :)

11 komentarzy: