2013/03/27

Domowa musztarda


O tym, że jestem wielką zwolenniczką "zrób to sam" wspominałam już kilka razy na blogu. Dzisiaj kolejna tego odsłona. Musztarda jest oczywiście nieporównywalna w stosunku do sklepowej. Smak jest zdecydowany - delikatnie mówiąc ;) Aczkolwiek nie wiem czy jestem dobrym wyznacznikiem gdyż raczej lubuję się w niezbyt ostrych potrawach. Tak czy siak jest przepyszna i prosta w wykonaniu. Wypróbujcie koniecznie!

Domowa musztarda
Źródło: David Lebovitz

  • 1/3 szklanki białej gorczycy
  • 1/3 szklanki białego octu winnego
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina (może być również woda)
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej(lub morskiej)
  • duża szczypta pieprzu cayenne
  • 2-4 łyżki wody (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki pomieszać w ceramicznym albo szklanym naczyniu. Przykryć folią i odstawić w temperaturze pokojowej na 2-3 dni. 
Po upływie tego czasu zmiksować wszystko blenderem na gładką masę. Ewentualnie dodać 2-4 łyżki wody jeśli musztarda jest za gęsta.

Najlepiej zużyć w ciągu miesiąca.

Polecam wykorzystać ją np: do mojej musztardowej tarty z pomidorami :)

12 komentarzy:

  1. piękny kolor! fajnie, że można zrobić musztardę w domu, taką jak się chce i lubi, jestem absolutnie ZA:))

    OdpowiedzUsuń
  2. nawet o tym nie słyszałam;p taka domowa musi być jeszcze lepsza;p;p

    OdpowiedzUsuń
  3. O, to coś dla mnie, pozwolisz, że skradnę przepis. Ja też uważam, że jeśli chcesz coś zrobić dobrze - zrób to sam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładny kolor! Takiego nie spotyka się w sklepach. Sądzę, że musi być o wiele lepsza niż kupna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. piękny kolor sklepowa się chowa:)

    OdpowiedzUsuń
  6. super pomysł:) a i ten kolor cudny!

    OdpowiedzUsuń
  7. domowa musztarda? o, genialne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. nigdy nie robiłam, muszę spróbować - ciekawy skład.

    OdpowiedzUsuń
  9. o, muszę zapisać przepis. koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. super pomysł, nigdy nie robiłam w domu musztardy. Może kiedyś się skuszę:))

    OdpowiedzUsuń
  11. fajne! akurat na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Próbowałem robić musztardę z czarnej gorczycy - efekt taki, że oczy wyłażą. Mam nadzieję, że ta będzie trochę łagodniejsza:)

    OdpowiedzUsuń