2013/05/29

Brioche



Przepyszna drożdżowa bułka idealna na śniadanie. A jeśli jakimś cudem uda Wam się nie zjeść jej od razu to rewelacyjna będzie na drugi dzień w postaci francuskich tostów.

Brioche

Składniki:
  • 630 g mąki pszennej (ok 4 1/2 szklanki)
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1.5 łyżeczki soli morskiej
  • 120 g miękkiego masła
  • 5 jajek + do posmarowania

Wykonanie:

Wieczór wcześniej:

W misce wymieszać letnią wodę z drożdżami i cukrem. pozostawić na 10 minut, aż zaczną się pojawiać malutkie bąbelki. Następnie miksując dodawać jajka, jedno po drugim. Teraz dodać sól, a następnie połowę przesianej mąki i miksować 3-5 minut. Następnie dołączyć pozostałą przesianą mąkę i znowu zmiksować za pomocą końcówki do zagniatania ciasta. Dodać miękkie masło i miksować do połączenia. Ugniatać dodatkowe kilka minut, aż do uzyskania miękkiego i elastycznego ciasta.

Miskę w której będzie wyrastać nasza brioche wysmarować delikatnie masłem. Przełożyć zagniecione ciasto, przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.

Następny dzień rano:

Wyjąć ciasto z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej na 2-2.5 h.  Po tym czasie rozwałkować ciasto na prostokąt i poskładać do kształtu naszej keksówki (można podzielić na dwie mniejsze albo zrobić jedną dużą). Przełożyć do wysmarowanej masłem foremki. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 2-2.5 h. 

Piekarnik nagrzać do 180*

Przed samym pieczeniem posmarować brioche jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40-45 minut na złoty kolor. Po upieczeniu lekko przestudzić, a następnie przełożyć na kratkę do studzenia.



Na zdrowie!

12 komentarzy:

  1. Zasnę z nadzieją, że jakiś dobry skrzat upiecze mi ją jutro na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham takie wypieki! a słoiczek na miód cudny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. na ten widok ślinka cieknie mi do samej ziemi:) mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. Sama ta gałka (czy jak to się tam nazywa) od miodu wygląda apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznosci - mniammmmm
    musze ten przepis wyprobowac!!!!
    dzieki Kochana - pa

    OdpowiedzUsuń
  6. Oh uwielbią ją- w mojej piekarni robią najlepszą jaką jadłam, żałuję, że nie robiłam jej jeszcze sama !

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam brioszkę na śniadanie:) Miód jest bardzo seksowny:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealna ! Koniecznie muszę wypróbować przepis ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piekna ta brioszka! I jaka ma sliczna rumiana i blyszczaca powierzchnie...az zal kroic!:)
    Pozdrawiam Cie serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniammi, pyszności się tu zapowiadają :))

    OdpowiedzUsuń
  11. no, to już wiem, co w niedzielny poranek zjem na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń