Miałam ochotę na coś słodkiego i to bardzo słodkiego. Nie żadne prawie słodkie ciasteczka tylko super słodkie ciacho. Chciałam jeszcze wykorzystać paczkę pianek marshmallows, które w sezonie zimowym miały wylądować w gorącej czekoladzie . . . . zima minęła (na całe szczęście!) a pianki jak leżały na półce tak leżały dalej . . . i tak znalazłam dla nich wreszcie zastosowanie.
Ciacho jest przepyszne. Mocno uzależniające. Zdecydowanie nie można poprzestać na jednym kawałku.
Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi i marshmallows
Składniki na kruche ciasto:
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 200 g powideł śliwkowych (ja użyłam domowych czeko - powideł)
- pianki marshmallows
Przygotowanie:
Na początek zabieramy się za ciasto. Miękkie masło utrzeć na gładką masę
z cukrem. Po kolei dodawać jajko (i zmiksować) a następnie żółtko (i
zmiksować). W osobnej misce należy połączyć wszystkie suche składniki.
Dodawać po trochę do masy maślanej i miksować do połączenia. Zagnieść
kulkę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30
minut.
Nagrzać piekarnik do 180*C. Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm.
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponakłuwać
widelcem. Piec około 20 minut aż będzie lekko złote.
Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika i jeszcze ciepłe posmarować powidłami. Posypać piankami marshmallows. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut, aż pianki lekko się zarumienią.
Smacznego!
Ale kuszące nadzienie! :)
OdpowiedzUsuńjakie pyszne! zjadłabym kawałek na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńidealne na zasłodzenie:) pycha!
OdpowiedzUsuńJeeeej ślinka cieknie ! Pyszne musi być :)
OdpowiedzUsuńmega kuszace!!!!!!!!!!!!!!pozdrawiam pa
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł :) Na pewno smakuje rewelacyjnie! Lubię ciasta z powidłami śliwkowymi, nadają smaku i uroku ciastom :)
OdpowiedzUsuńLubię takie wypieki, z kawałek takiego ciasta bym zjadła, pysznie!
OdpowiedzUsuńWygląda imponująco :-)
OdpowiedzUsuńSama slodycz :)
OdpowiedzUsuńCzasami też nachodzi mnie taka ochota na totalne przesłodzenie, ale nie wpdłabym na takie świetne rozwiązanie :-)
OdpowiedzUsuńU mnie na dosłodzenie są z reguły lody, bo można zjeść małą porcję;) Ciacho pysznie wygląda, zwłaszcza to smakowite nadzienie:)
OdpowiedzUsuńNa nowo odkryłam ostatnio powidła - jem z kaszą jaglaną:)
Pozdrawiam!
Interesujące połączenie, bardzo jestem ciekawa tego smaku :)
OdpowiedzUsuńKawałek dla mnie proszę! :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuń