Ostatnio było bardzo słodko więc dzisiaj odmiana.
Chleb jest prosty i szybki w wykonaniu, świetnie nadaje się na kanapki. Jak to z drożdżowymi wypiekami bywa - najlepszy jest w dniu upieczenia, ale i na drugi dzień jest pyszny. Rozchodzi się migiem.
Chleb razowo - owsiany z kawą
Składniki:
- 280 g (2 szklanki) mąki pszennej razowej
- 140 g (1 szklanka) mąki owsianej
- 2.5 łyżeczki suszonych drożdży
- 1.5 łyżeczki soli
- 1 szklanka letniej wody
- 3 łyżki syropu z daktyli (ewentualnie melasy)
- 2.5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 jajko do posmarowania chleba + płatki owsiane do posypania (opcjonalnie)
Wykonanie:
W niedużym rondelku podgrzewamy wodę z oliwą, syropem z daktyli i kawą do temperatury ok 50*. Wsypujemy płatki owsiane i odstawiamy na 10-15 minut aby napęczniały.
Do dużej miski wsypujemy mąkę razową i drożdże. Wlewamy kawową miksturę. Dodajemy sól i miksujemy ok 4 minut mikserem z końcówką do ciast drożdżowych. Dosypujemy mąkę owsianą i zagniatamy (ręcznie) chleb około 10 minut. Po tym czasie przekładamy chleb do lekko natłuszczonej miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1 h (aż podwoi swoją objętość). Następnie ciasto wyjmujemy na blat wysypany mąką i lekko rozwałkowujemy. Zwijamy w rulon i przekładamy do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Ponownie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na kolejną godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 210*.
Kiedy chleb będzie już wyrośnięty smarujemy go delikatnie roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi. Wkładamy go do nagrzanego piekarnika. Spryskujemy 2-3 razy wnętrze piekarnika wodą. Pieczemy w takiej temperaturze przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180* i pieczemy kolejne 30-40 minut.
Studzimy na kratce.
Na zdrowie!
boski:)
OdpowiedzUsuńnie ma to jak domowy chlebuś:)
Maaatko, chleb z kawą *.* To już nawet popołudniowej kawki do niego nie trzeba :D!
OdpowiedzUsuńKawa w każdej postaci jest dobra :D
UsuńPoproszę o kromkę;)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda! Ja też mam fazę na pieczenie chlebów, ostatnio na zakwasie.
OdpowiedzUsuńdomowe wypieki górą!
OdpowiedzUsuńMarta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?
U mnie taki chlebek nie doczekał by jutra :D Nie ma to jak domowe wypieki!
OdpowiedzUsuńWspanialy chleb,a ja nadal nie upieklam swojego,buuuu.
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł na chleb:)
OdpowiedzUsuńMam przyjemność nominować Twój blog w zabawie Liebster blog. Tutaj znajdziesz moje nominacje i pytania http://daktylewczekoladzie.blogspot.com/2013/05/kremowe-lody-bez-jajek.html Pozdrowienia :)
OdpowiedzUsuńpiekny!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńmmmmm czestuje sie i uciekam:)